A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/brazilactica.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Brazilsko veselje na ulicama Zagreba od 11. do 18. ožujka | Politika+
Kultura

FESTIVAL BRAZILACTICA: Brazilsko veselje na ulicama Zagreba od 11. do 18. ožujka

Tjedan brazilske kulture održat će se od 11. do 18. ožujka na zagrebačkim ulicama.

FOTO: hitfm.hr
Piše: PolitikaPlus/Hina

Festival brazilske kulture Brazilactica, koji će se održati od 11. do 18. ožujka, uz ritmove brazilske sambe, ples i capoeiru na zagrebačkim će ulicama upoznati građane s raznim aspektima kulture te zemlje, koju se najčešće povezuje samo s karnevalom u Riu i sambom.


U tjedan dana na više lokacija održat će se desetak radionica afro-brazilske vještine capoeire, sambe i brazilskih udaraljki, izložba, tematske večeri, dani brazilske kuhinje, tribine o Brazilu. Festival otvara performans capoeire i sambe na Trgu bana Jelačića, gdje će se predstaviti rad udruge Amazonas koja ga organizira, a zatvara dosad najveća brazilska karnevalska povorka u Zagrebu.

 

Htjeli smo u Hrvatsku prenijeti dio brazilske pozitive, veselja i opuštenosti jer capoeira i samba, nastale u siromaštvu kao težnja za slobodom i srećom, te uz goste koji će doći iz Brazila, Srbije, BiH i Slovenije, pokazuju kako uz dobru energiju nema mjesta nacionalnoj i rasnoj netrepljivosti, rekla je organizatorica festivala Tena Kostanjšek.

 

 Damodar Frlan, ravnatelj Etnografskog muzeja koji ove godine prvi puta ugošćuje Festival, smatra da je taj muzej pravo mjesto za održavanje dijela festivalskih programa, s obzirom da osim hrvatske tradicionalne kulture nastoji predstavljati i kulture drugih naroda. Etnografski muzej za tu će prigodu postaviti malu izložbu fotografija, instrumenata i odjevnih predmeta te predstaviti edukativnu brošuru o povijesti Brazila.


Festival će prirediti radionice za napredne samba svirače, uz gostovanje skupine "Sambansa" iz Novog Sada, ali i capoeire za one iznad 40 godina. U sklopu radionica te vještine u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe, održat će se batizado, ceremonija u kojoj se učenik službeno prima u 'capoeira obitelj' te po prvi put na ovim prostorima i 'formatura mestrea', dodjela 2. majstorskog pojasa mestre Pontapeu, mentoru škole Capoeira Amazonas.Profesorica portugalskog jezika Marijana Mijatović imat će predavanje o svojim iskustvima života u Brazilu, a Igor Šehić, voditelj capoeira škole, o teorijama nastanka capoeire, kroz koje će dati uvid u povijest Brazila kao fuzije kutlura Afrike, Portugala i domorodačkih plemena.

 

Ovogodišnja "Brazilactica" proširena je verzija prvog izdanja, održanog 2010. koji je imao više od dvije tisuće sudionika i posjetitelja. Organizator Festivala, Udruga Amazona - centar brazilske kulture u Hrvatskoj od 2004. u Hrvatskoj promiče sve aspekte brazilske kulture.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

festival, brazilactica, BRAZIL