A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/adolf-hitler-mein-kampf-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Njemački sud potvrdio zabranu tiskanja izvadaka Mein Kampfa | Politika+
Kultura

CENZURA: Njemački sud potvrdio zabranu tiskanja izvadaka Mein Kampfa

Sud je u presudi ocijenio da kritički komentari nisu dovoljni da bi se izdavač pozvao na "pravo citiranja" izvadaka.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Prizivni sud u Muenchenu u četvrtak je potvrdio zabranu tiskanja izvadaka knjige Mein Kampf Adolfa Hitlera, zabranivši britanskom izdavaču Peteru McGeeu objavu izvadaka iz kontroverznog djela u reviji "Zeitungszeugen" (novine-svjedoci), u kojoj se objavljuju izvaci iz nekadašnjih nacističkih novina, popraćeni kritičkim komentarima.

"Pravo citiranja omogućuje citiranje izvadaka samo u cilju stvaranja novog djela."

Sud je u presudi ocijenio da kritički komentari nisu dovoljni da bi se izdavač pozvao na "pravo citiranja" izvadaka. Predsjednik suda Peter Guntz u objašnjenju presude rekao je da se izdavač "obilno okoristio" izvornikom, željevši tiskati 20-25 stranica koje bi se mogle čitati i same za sebe, zanemarujući stručne komentare. Pravo citiranja omogućuje citiranje izvadaka samo u cilju stvaranja novog djela.

Objavljivanje autobiografije nacističkoga vođe, koji u knjizi nastaloj 1924. govori o svojoj ambiciji da osvoji velike teritorije istočne Europe i tako osigura životni prostor tzv. rasi gospodara, u Njemačkoj je zabranjeno, osim za akademsko istraživanje. Autorska prava na Mein Kampf ima njemačka savezna država Bavarska.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Peter McGee, Zeitungszeugen, mein kampf, adolf hitler