Tvrtke

UPOZORENJE: Prosvjed radnika Dina Petrokemije na nekoliko minuta zatvorio Krčki most

Davanzo: O deblokadi računa jest odlučeno na razini ministarstva tj. ministra, ali zapinje na nižim razinama, u provedbi.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Radnici Dina Petrokemije, Diokijeva pogona u Omišlju na otoku Krku, danas su mirno prosvjedovali na kopnenoj strani Krčkog mosta, a više od 150 radnika prosvjedom je upozorilo na tešku situaciju u kojoj se nalaze i zatražilo od Vlade da se ubrza rješavanje problema te tvrtke.

Davanzo: O deblokadi računa jest odlučeno na razini ministarstva tj. ministra, ali zapinje na nižim razinama, u provedbi.

Vladi, koja je prepoznala problem i ima dobre namjere, sa skupa je upućena potpora za napore koje čini na rješavanju problema i preustroja Dine, ali i poruka da postupak treba ubrzati, kaže Alfredo Davanzo, predsjednik Radničkog vijeća Dine.

Istaknuo je da račun Dine operativno još nije deblokiran, iako je o tome odlučeno, te da poslovni partner iz Azerbejdžana, koji je i mogući strateški partner, ne može uplatiti novac kojim bi bila pokrenuta proizvodnja i isplaćena jedna plaća. Dodao je da Dina radnicima, njih oko 350, duguje ukupno pet plaća, a pogoni Dine ne rade oko pola godine. Vlada je pokrenula inicijativu da se dugovi reprogramiraju i da glavni vjerovnici uđu u vlasničku strukturu, rekao je Davanzo, te nastavio da je u sklopu tog dogovora trebao biti deblokiran račun Dine, kako bi poslovni partner uplatio novac za poslovanje i plaće.

Sva se oduljilo, rekao je Davanzo, dodavši da o deblokadi računa jest odlučeno na razini ministarstva tj. ministra, ali da "zapinje" na nižim razinama, u provedbi.

Prije dva dana iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) i Ine, koji su među većim vjerovnicima, su potvrdili da su te dvije tvrtke deblokirale račun Dina Petrokemije. Ne ispune li se njihovi zahtjevi, radnici Dina Petrokemije su za idući tjedna najavili nove, radikalnije prosvjede.

Radnici Dina Petrokemije danas su mirno prosvjedovali na parkingu s kopnene strane Krčkog mosta, a kako se doznaje od sudionika skupa, nekolicina radnika je nakon skupa na nekoliko minuta zaustavila promet Krčkim mostom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dioki, dina petrokemija, Alfredo Davanzo, prosvjed, hep