A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/R-S/sarajevo-003.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Državljanstva BiH od rata do danas odreklo se 55.000 osoba | Politika+
Regija

DEMOGRAFIJA: Državljanstva BiH od rata do danas odreklo se 55.000 osoba

Osobe podrijetlom iz BiH ne mogu posjedovati dvojno državljanstvo ako ova zemlja nema potpisan bilateralni sporazum s drugom državom.

Piše: PolitikaPlus

Od završetka rata državljanstva Bosne i Hercegovine odreklo se više od 55.000 osoba, službeni su podaci koje je u nedjelju objavio sarajevski Dnevni Avaz.

Ministarstvo nema podatke o tome čije državljanstvo najviše uzimaju.

Prema službenim propisima, osobe podrijetlom iz BiH ne mogu posjedovati dvojno državljanstvo ako ova zemlja nema potpisan bilateralni sporazum s drugom državom. Prošle godine se prema podacima Ministarstva civilnih poslova 3.367 osoba odreklo državljanstva BiH, a od početka 1996. do kraja 2011. s popisa državljana izbrisano je čak 55.214 osoba.

Zorica Rulj, Glasnogovornica ministarstva civilnih poslova BiH, navela je da ministarstvo nema podatke o tome čije državljanstvo najviše uzimaju te da prema zakonu građani iz BiH nisu dužni navesti razloge zbog kojih se odriču državljanstva. Najviše, 9.070 osoba iz BiH državljanstva se odreklo 2003. godine a posljednjih godina broj ispisanih osoba više od 3.000.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DEMOGRAFIJA, ZORICA RULJ, DVOJNO DRŽAVLJANSTVO, NIH, DRŽAVLJANSTVO