Hrvatska

HRVATSKA-SLOVENIJA: Vesna Pusić: razgovorima sa Slovenijom do prihvatljivog rješenja

Pusić je napomenula da je taj čin važan ne samo za Hrvatsku, već i za sve zemlje u regiji.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Početak provedbe Sporazuma o arbitraži i dogovor o izboru arbitražnih sudaca još jednom su dokazali da se kroz bilateralne razgovore može doći do obostrano prihvatljivih rješenja, čemu će Hrvatska i Slovenija težiti i u budućnosti, suglasili su se u četvrtak u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku slovenskog Državnog zbora, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Pusić i slovensko izaslanstvo predvođeno predsjednikom odbora Jožefom Horvatom izrazili su zadovoljstvo odličnim dobrosusjedskim odnosima te postignutom razinom međusobnog povjerenja.

Imajući u vidu skori ulazak Hrvatske u EU, sugovornici su izrazili uvjerenje u daljnje produbljivanje međusobne suradnje, osobito u pogledu prenošenja tranzicijskih i pretpristupnih iskustava zemljama jugoistočne Europe, navodi se u priopćenju.

Izrazivši nadu u što skoriju ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU u Sloveniji, Pusić je napomenula da je taj čin važan ne samo za Hrvatsku, već i za sve zemlje u regiji, kao poruka ohrabrenje u njihovim euroatlantskim nastojanjima.

Tema sastanka bila je i gospodarska suradnja koja bilježi pozitivan trend robne razmjene, a posebno je istaknuta suradnja na području turizma i činjenica da je tijekom prošle godine Hrvatsku posjetilo 1,1 milijun slovenskih turista.

Pusić je izvijestila je članove Odbora za vanjsku politiku i o održavanju ovogodišnjeg Croatia Summita, koji će se usredotočiti na prenošenje hrvatskih iskustava u postkonfliktom razdoblju za izgradnju moderne države i institucija, stoji u priopćenju MVEP-a.

Slovensko izaslanstvo primio je i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Daniel Mondekar, a sugovornici su se suglasili da je njihov susret prilika za izgradnju čvršćih prijateljskih odnosa dviju susjednih zemalja, istaknuvši pritom stabilizacijsku ulogu Hrvatske i Slovenije u regiji, priopćeno je u četvrtak iz Hrvatskog sabora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

arbitraža, hrvatska-slovenija, vesna pusić