Hrvatska

HRVATSKA-EU: Saborski odbor predložio 12 promatrača u EU parlament! Plaća - šest tisuća eura!

12 sretnika tvrdi da će dobivati dnevnicu od 300 eura plus plaću!

Piše: PolitikaPlus/Hina
12 sretnika/sretnica uz plaću će dobivati dnevnice i naknade za putne troškove...

Saborski Odbor za izbor i imenovanja danas je Saboru predložio imenovanje 12-ero promatrača, odnosno zastupnika koji će ispred Hrvatskog sabora sjediti u Europskom parlamentu.

Odbor je odluku donio sukladno ranijem dogovoru između saborskih klubova, po kojemu će za promatrače u Europskom parlamentu biti imenovano sedam zastupnika iz vladajuće većine te pet iz oporbe.

Po toj odluci, iz kvote vladajućih za promatrače bi bili imenovani Ingrid Antičević Marinović (SDP), Biljana Borzan (SDP), Romana Jerković (SDP), Tonino Picula (SDP), Tanja Vrbat (SDP) , Jozo Radoš (HNS) te Milorad Pupovac (SDSS).

Oporba za promatrače u Europskom parlamentu predlaže Andreja Plenkovića (HDZ), Davora Božinovića (HDZ), Franu Matušića (HDZ), Nikolu Vuljanića (Hrvatski laburisti) i Boru Grubišića (HDSSB).

 

Unatoč tome što nemaju pravo glasa, promatrači mogu sudjelovati u raspravama, a njihov status promatrača ne bi trebao imati financijski nikakvu razliku od statusa zastupnika u Europskom parlamentu - dakle plaća od najmanje šest tisuća eura.

 

No, oni tvrde kako će dobivati samo dnevnice, a ne cijelu plaću plus dnevnice. Ako će se i raditi samo o dnevnicama, koje iznose više od 300 eura po danu, cifra koju će mjesečno dobivati uz saborsku plaću bit će vrlo visoka za hrvatski standard.

- Nisu stvari tamo ni jeftine tako da ne računam da ću ne znam kako zaraditi, ali je bitno što ide ovdašnja plaća koja je isto pristojna, komentirao je Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista.

 

O predloženoj odluci Odbora Sabor bi, kako se očekuje, trebao glasovati poslijepodne.


Hrvatska će u Europskom parlamentu do ulaska u članstvo imati 12 promatrača. Nakon ulaska u EU 1. srpnja 2013., Hrvatska će trebati organizirati izbore za 12 zastupnika u Europskom parlamentu.

Odbor je jednoglasno odlučio i o razrješenju dosadašnjeg sastava Odbora za dodjelu državnih nagrada za znanost te imenovanju novih članova iz reda sveučilišnih profesora i znanstvenika.

Potvrdi li Sabor tu odluku, u tom Odboru sjedit će Valter Boljunčić, Andrea Zlatar Violić, Nada Švob-Đokić, Zvonko Kusić, Frano Barbir, Milorad Milun, Hrvoje Kraljević, Daniel Rukavina, Petar Biljanović, Josip Kovačević, Jasminka Ledić i Ivo Pranjković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, hrvatska, europski parlament, sabor, promatrači