Tvrtke

PROSVJED: Bijesni vozač Porscheom pokušao proći kroz blokadu radnika Diokija, prekinut štrajk glađu

'Mi smo na svojem dijelu pruge i tu ne smije nitko drugi proći bez našeg dopuštenja.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dvojica radnika Diokija prekinula su danas popodne štrajk glađu i praćeni pljeskom svojih kolega sišli s vrha 50-metarske platforme u Diokijevu pogonu˝ na Žitnjaku, gdje su prosvjedovali od ponedjeljka tražeći isplatu plaća Diokijevim radnicima.

Radnici su zadnju plaću primili u veljači za listopad, a po njihovoj računici, sa zaostalim plaćama i otpremninama, svaki bi trebao primiti oko 30 tisuća kuna.

Krešo Belobrk i Siniša Androlić ostali su zadnji od petorice radnika koji su započeli štrajk glađu, a danas su zbog iznemoglosti prekinuli svoj očajnički prosvjed te su kolima hitne pomoći odvezeni u bolnicu.

"Štrajkali smo jer tražimo isplatu naših šest zarađenih plaća te da, ako dođe do zatvaranja naše tvornice, svih 450 radnika dobije otpremnine prema kolektivnom ugovoru", izjavio je Krešo Belobrk netom prije nego što se počeo spuštati niz platformu. To je uplakana promatrala direktorica Diokija u ostavci Vidonija Miletić Plukavec koja je izjavila da je to najvažnije što se danas dogodilo te da su prosvjednici heroji.

- Nadamo se da ćemo uskoro doznati informacije da je Dioki prepoznat kao kompanija od nacionalnog interesa. Čuli smo da se odvijaju intenzivne konzultacije i nadamo se pozitivnim vijestima, rekla je Miletić Plukavec.

Radnici su zadnju plaću primili u veljači za listopad, a po njihovoj računici, sa zaostalim plaćama i otpremninama, svaki bi trebao primiti oko 30 tisuća kuna. Ostali radnici prosvjedovali su danas kratkotrajnom blokadom prometa kod Diokijeve zgrade na Čulinečkoj cesti, pri čemu je jedan iznervirani vozač u velikm Porscheovom terencu naletio na jednog prosvjednika., navodno ga ozlijedivši. Srećom, sve se završilo bez težih posljedica, a prosvjednici su ubrzo deblokirali cestu.

No, njihovi kolege, koji od srijede blokiraju željezničku prugu, odnosno industrijski kolosjek, na kojem se nalazi 36 cisterni s OMV-ovom naftom, koja čeka na pretovar u Janafove spremnike, ne žele prekinuti blokadu.

Po riječima čelnika Stožera za obranu Diokija Mladena Matića, blokada pruge će se nastaviti sve dok se ne riješi "slučaj Dioki".

- Mi smo na svojem dijelu pruge i tu ne smije nitko drugi proći bez našeg dopuštenja, kaže Matić.

Radnici su s cisternama u vlasništvu Diokija blokirali dio kolosjeka koji prolazi kroz krug tvornice na Žitnjaku. Po njihovim riječima, tim kolosjekom tjedno prođu po dva vlaka s cisternama s benzinom, dizelom i lož uljem.

Na blokadu industrijske pruge, priopćenjem su poslijepodne reagirali iz Janafa iz kojeg ističu kako suosjećaju s radnicima Diokija, ali i kako im blokada nanosi veliku poslovnu štetu, jer Janaf onemogućava u njegovim poslovnim aktivnostima na Terminalu Žitnjak.

"Upozorili smo sve nadležne institucije na taj problem te se nadamo da će se situacija što hitnije riješiti kako bismo nastavili s poslovanjem na Terminalu. Također, napominjemo kako se blokadom zajedničke pruge nanosi šteta svim korisnicima prava služnosti te ističemo kako bi omogućavanje istovara blokiranih cisterni otklonilo sve potencijalne rizike", navode iz Janafa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

štrajk, prosvjed, janaf, dioki