Crna kronika

PREVID: Suđenje Tomislavu Merčepu odgođeno zbog proceduralne greške

Jadranka Mandušić ispitivala je jednog od svjedoka i zato nije mogla biti u sudskom vijeću.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Suđenje bivšem zapovjedniku pričuvne postrojbe MUP-a Tomislavu Merčepu na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno je jer je utvrđeno da je članica vijeća Jadranka Mandušić u istrazi ispitivala jednog od svjedoka.

Predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović stoga je odgodio današnju raspravu za idući ponedjeljak, 26. ožujka, do kada bi trebao biti imenovan novi član tročlanog sudskog vijeća pred kojim bi suđenje formalno trebalo početi ispočetka.

Po zakonu je, naime, zabranjeno da suci koji su vodili ili na neki drugi način sudjelovali u istražnom postupku budu članovi sudskog vijeća koje vodi glavnu raspravu.

Bivšeg savjetnika u MUP-u Tomislava Merčepa optužnica tereti da je od 8. listopada do polovice prosinca 1991., kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, osobno naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

On je na početku suđenja odbacio optužbe.

Prošlog tjedna saslušani su prvi svjedoci, među kojima i novinarka HTV-a Ana Mudrić koja je rekla da ne zna je li Merčep bio zapovjednik kada je o njemu došla napraviti prilog ali se od prije znalo da je on bio "glavni čovjek". Svjedočile su i supruge dvojice odvedenih i likvidiranih srpskih civila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ratni zločin, suđenje, tomislav merčep