A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hv-topnistvo-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

UBIUDR: Deklaracija o Domovinskom ratu se ne provodi - koga nije ubio srpski metak, ubit će birokracija | Politika+
Hrvatska

BRANITELJI: UBIUDR: Deklaracija o Domovinskom ratu se ne provodi - koga nije ubio srpski metak, ubit će birokracija

'Čak nekoliko desetaka tisuća branitelja dobilo je ovrhe jer ne mogu plaćati obveze i - po svemu sudeći - ostat će i bez osnovne imovine.'

FOTO: Arhiv
Piše: P/H

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) ogorčena je i zaprepaštena što se ne provodi i što se marginalizira Deklaracija o Domovinskome ratu koju je još 2000. donio Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora, stoji u današnjem priopćenju te udruge.

"Čak nekoliko desetaka tisuća branitelja dobilo je ovrhe jer ne mogu plaćati obveze i - po svemu sudeći - ostat će i bez osnovne imovine, a da se ne govori o onim braniteljima koje se među prvima 'izbacuje' s posla, koji svjedoče da ih nije uspio ubiti srpski metak, a da ih danas uspješno 'ubija' hrvatska birokracija."

U tom dokumentu, kojeg  u načelu svi manje-više podupiru, ističu iz UBIUDR-a, među ostalim se naglašava da će se "u skladu s temeljnim načelima pravednosti i građanske solidarnosti RH u okviru materijalnih mogućnosti osigurati svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata, koji su najzaslužniji za njezino stvaranje, punu zaštitu, dostojanstvo i skrb". Činjenica je da je taj stavak "mrtvo slovo na papiru", poglavito s obzirom na hrvatske branitelje koje "ni metak nije okrznuo", a od kojih je velika većina danas u iznimnim materijalnim i financijskim teškoćama koje ne mogu riješiti, ističe se u priopćenju.

Mnoge udruge su se pretvorile u socijalne i humanitarne organizacije, što nije njihova glavna obveza, dodaje UBIUDR.

"Tražimo i zahtijevamo od hrvatske vlade, a poglavito od Ministarstva branitelja, da se posveti tim problemima, a ne tko je bio, a tko ne u Domovinskome ratu jer za to postoje druge institucije koje, nažalost, ne rade svoj posao"

Čak nekoliko desetaka tisuća branitelja dobilo je ovrhe jer ne mogu plaćati obveze i - po svemu sudeći - ostat će i bez osnovne imovine, a da se ne govori o onim braniteljima koje se među prvima 'izbacuje' s posla, koji svjedoče da ih nije uspio ubiti srpski metak, a da ih danas uspješno 'ubija' hrvatska birokracija, navodi se u priopćenju.

U Deklaraciji se dalje ističe da je hrvatsko pravosuđe "radi dostojanstva Domovinskog rata dužno procesuirati sve moguće slučajeve pojedinačnih ratnih zločina, teških povreda humanitarnog prava i svih drugih zločina počinjenih u agresiji na Republiku Hrvatsku" te da se među ostalim i tako štiti čast, ugled i dostojanstvo svih hrvatskih branitelja.

"To je lijepo napisano, ali svjedoci smo da još nitko nije odgovarao za rušenje, masakriranje i torture u srbijanskim logorima tisuće Vukovaraca, da nisu pronađeni i osuđeni agresorski ratni zločinci koji su uništavali i ubijali nevine ljude od Vukovara, Škabrnje, Voćina i Ćelija do Osijeka, Zadra, Pakraca i Gospića", ističe UBIUDR.

"Tražimo i zahtijevamo od hrvatske vlade, a poglavito od Ministarstva branitelja, da se posveti tim problemima, a ne tko je bio, a tko ne u Domovinskome ratu jer za to postoje druge institucije koje, nažalost, ne rade svoj posao", ističe UBIUDR i nastavlja kako je "nedopustivo da se malo uhićuju hrvatski branitelji, a malo (trećerazredni) srpski agresori zbog navodnih zločina" jer se tako "stječe se dojam da su svi krivi" i da se "svatko svakome mora ispričati".

Ako je i bilo zločina na hrvatskoj strani, ponajprije se treba zapitati "tko je kome prvi ušao u dvorište" i što znači pravo na obranu, stoji u današnjem priopćenju UBIUDR-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Deklaracija o Domovinskom ratu, ovrhe, branitelji, ubiudr, domovinski rat