A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hdz-223.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Maček i Sanader: Nismo krivi! Pavošević, Jurak i Barišić: Krivi smo! | Politika+
Hrvatska

FIMI MEDIA: Maček i Sanader: Nismo krivi! Pavošević, Jurak i Barišić: Krivi smo!

PRGOMET: 'Neprihvatljivo je suditi stranci od 220 tisuća članova za ono što je počinila nekolicina.'

Piše: PolitikaPlus

Optuženici u slučaju Fimi media koji se nisu nagodili s USKOK-om jutros su ponovno došli na pripremno ročište na zagrebački Županijski sud na kojemu bi se trebao odrediti datum početka suđenja u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi.

Osim datuma početka suđenja vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Čalić trebalo bi odrediti i dokaze koji će se provesti na glavnoj raspravi.

MILAN KUJUNDŽIĆ: Hrvatsko pravosuđe se neće usuditi donijeti presudu protiv HDZ-a jer bi osuda političke stranke bila međunarodni presedan

Obrana šestero optuženika, među kojima i političke stranke HDZ, ranije je najavila da će zatražiti ispitivanje pedesetak svjedoka, a tužiteljstvo će, kako se neslužbeno doznaje, predložiti još oko tri stotine. No, broj svjedoka na suđenju će vjerojatno biti manji od predloženog.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak nije željela komentirati nagađanja da će u ovom slučaju biti još nagodbi, niti otkriti dokazne prijedloge tužiteljstva.


Bude li utvrđena kaznena odgovornost HDZ-a u slučaju Fimi medija, ceh koji bi HDZ platio kao danak modelu po kojem je Ivo Sanader vodio stranku iznosio bi otprilike pedeset milijuna kuna. Bio bi to međunarodni presedan, smatra Milan Kujundžić.


- Hrvatsko pravosuđe se neće usuditi donijeti presudu protiv HDZ-a jer bi osuda političke stranke bila međunarodni presedan - rekao je Kujundžić u razgovoru za Večernji list i tako stao u obranu 220 tisuća članova stranke u kojoj se profilirao kao političar, a sada želi biti i njen predsjednik.


Dvoje optuženih, Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić, preko čijih tvrtki se također izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki u HDZ-ov "crni fond", priznali su krivnju. Temeljem nagodbe s USKOK-om osuđeni su Pepeš na 11 i Dimić na šest mjeseci zatvora i povrat ukupno 3,8 milijuna kuna državi.


Optužnica u slučaju "Fimi media" s više od 500 stranica jedna je od najopsežnijih u povijesti hrvatskoga pravosuđa

 

Slučaj nam je komentirao i kandidat za predsjednika stranke Drago Prgomet, jedini uz Kujundžića dovoljno hrabar da istupi u javnost izjavom. Apsurdno mu je to što se slučaj vodi protiv cijele stranke, iako su krivi pojedinci.

 

- Slučaj je u tijeku pa ne mogu komentirati treba li pristati na nagodbe ili ne, ali svakako mislim kako se ne bi trebalo voditi postupak protiv cijele stranke. Ako bih postao predsjednik okupio bih što bolji odvjetnički tim i zastupao tezu kako je neprihvatljivo voditi slučaj protiv stranke koja ima 220 tisuća članova zbog postupaka nekolicine - smatra Prgomet.


 

DRAGO PRGOMET: Ako bih postao predsjednik okupio bih što bolji odvjetnički tim i zastupao tezu kako je neprihvatljivo voditi slučaj protiv stranke koja ima 220 tisuća članova zbog postupaka nekolicine

Na ročištu zatvorenom za javnost pojavili su se bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan, bivši dužnosnici te stranke - rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević te vlasnica tvrtke Fimi media Nevenka Jurak. Samo se Barišić od njih četvero izjasnio kao nevin, baš kao što je učinio i Ivo Sanader.

Optužnica u slučaju "Fimi media" s više od 500 stranica jedna je od najopsežnijih u povijesti hrvatskoga pravosuđa. Riječ je o trećoj optužnici protiv bivšeg premijera. Prve dvije, za ratno profiterstvo u slučaju "Hypo" i nezakonito uzimanje provizije u slučaju Ina-MOL, spojene su u jedan optužni akt te se za te slučajeve Sanaderu već sudi.

Optužnicom nisu obuhvaćeni ministri i šefovi javnih poduzeća koji su isplaćivali novac preko Fimi medije, a USKOK je najavio da će protiv njih pokrenuti poseban postupak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo sanader, fimi media, sud, afera, bankrot, HDZ