A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dioki111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prosvjed tristotinjak radnika Diokija: Ako je tvrtka privatno vlasništvo radnici nisu | Politika+
Tvrtke

NEZADOVOLJSTVO: Prosvjed tristotinjak radnika Diokija: Ako je tvrtka privatno vlasništvo radnici nisu

Neka nas barem dostojanstveno isprate na burzu rada s plaćama i otpremninama, poručio je Kovačić.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Tristotinjak radnika Diokija okupilo se danas na Trgu bana Jelačića gdje su započeli prosvjed protiv nezainteresiranosti Vlade za spašavanje te petrokemijske tvrtke i egzistencije njenih radnika uz poruku "Ako je Dioki u privatnom vlasništvu, radnici nisu".

U ime prosvjednika član Stožera za obranu Diokija Bojan Kovačić zatražio je od države odluku hoće li INA i HEP ući u vlasništvo tvrtke ili Dioki ide u stečaj.

Neka nas barem dostojanstveno isprate na burzu rada s plaćama i otpremninama, poručio je Kovačić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel istaknuo je kako nitko ne može reći da je Dioki privatna tvrtka pa se Vladu ne tiče sudbina radnika. Ustav kaže da svi moraju biti plaćeni za svoj rad, a Vlada mora natjerati privatnog vlasnika da plati svoje radnika.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš upitao se kako država može privatniku dozvoliti da joj toliko duguje. Je li većinski vlasnik Diokija Robert Ježić možda prijatelj Vlade, imaju li zajedničkih interesa pa se problem zato ne riješava, pita Jakuš.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je da "ako je tvrtka u privatnom vlasništvu radnici nisu" te upozorio članove Vlade da nemaju pravo na svoj mir dok radnici ne primaju svoje plaće.

Prosvjednici su sa Jelačićeva trga krenuli prema Ministarstvu gospodarstva, pritom se na kratko zaustavivši kod Ministarstva financija i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH).

Pred Ministarstvom financija zatražili su brzo i efikasno rješavanje slučaja Dioki uz poruku "nećete nas slomiti, nećemo se maknuti iz naših postrojenja".

Također su pred DORH-om poručili glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću da od njega očekuju samo jedno - da strpa lopove i kriminalce u zatvor.

Radnici Diokija nastavit će prosvjedovati pred Ministarstvom gospodarstva, a za to vrijeme 50-ak radnika ostalo je u pogonu na Žitnjaku gdje i dalje blokiraju industrijski kolosjek, a blokada će, po njihovoj najavi, trajati dok im se ne isplate šest zaostalih plaća.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, prosvjed, sindikati, dioki