Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Usporavanje rasta u Kini izazvalo pad cijena

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, a pod najvećim je pritiskom bio energetski sektor..

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, a pod najvećim je pritiskom bio energetski sektor jer su naznake usporavanja gospodarskog rasta u Kini, najvećem svjetskom uvozniku metala, izazvale pad cijena sirovina.

 

Dow Jones indeks oslabio je 68 bodova, ili 0,52 posto, na 13.170 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,30 posto, na 1.405 bodova, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 3.074 boda. Analitičari već tjednima upozoravaju da je moguća korekcija cijena dionica, s obzirom da je od početka godine S&P 500 indeks porastao gotovo 12 posto, dosegnuvši najviše razine od svibnja 2008. godine. A jučer su ulagače na prodaju dionica navele naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Australski rudarski div BHP Billiton upozorio je da se pojavljuju znakovi slabljenja kineske potražnje za željeznom rudačom, što je izazvalo pad cijena sirovina, a to je negativno utjecalo na dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

 

Vijesti iz Kine navele su ulagače na predah, na razmatranje situacije, no raspoloženje na tržištu nije se promijenilo. I dalje vladaju 'bikovi'“, kaže

 

S&P indeks energetskog sektora potonuo je 1,4 posto, najviše među 10 sektora S&P indeksa. „Vijesti iz Kine navele su ulagače na predah, na razmatranje situacije, no raspoloženje na tržištu nije se promijenilo. I dalje vladaju 'bikovi'“, kaže Mike Shea, direktor u tvrtki Direct Access Partners. Optimizam na tržištu posljednjih se mjeseci zahvaljuje jačanju američkog gospodarstva i ublažavanju strahovanja od europske dužničke krize, nakon što su riješeni financijski problemi Grčke.

 

Zbog toga su u tom razdoblju snažno porasle cijene dionica banaka. I jučer je taj sektor bio među dobitnicima. KBW indeks bankarskog sektora ojačao je 0,4 posto. Jučerašnji pad indeksa ublažio je i rast cijena dionica u trgovačkom sektoru. S&P indeks tog sektora skočio 1 posto. Među najvećim dobitnicama u trgovačkom sektoru bila je dionica Amazona, s rastom cijene za 3,7 posto, nakon što je taj on line trgovac izvijestio da će za 775 milijuna dolara kupiti tvrtku Kiva Systems. Snažno je, 6,7 posto, skočila i cijena dionice Tiffanya, nakon što je taj trgovački lanac luksuznim proizvodima povećao procjene ovogodišnje prodaje, zahvaljujući širenju u Aziji te Južnoj i Sjevernoj Americi. Obujam trgovanja bio je ispodprosječan, što pokazuje da su ulagači na oprezu. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,9 milijardi.

 

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 2 naprema 1. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,17 posto, na 5.891 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,39 posto, na 7.054 boda, a pariški CAC 1,32 posto, na 3.530 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, kina, bikovi, svjetska tržišta, DIONICE