A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-pumpa-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Neočekivani pad američkih zaliha podiže cijene nafte | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Neočekivani pad američkih zaliha podiže cijene nafte

Analitičari su očekivali rast zaliha za 2,4 milijuna barela, a došlo do pada od 1,8 milijuna. Taj je podatak potisnuo u drugi plan izjavu saudijskog ministra nafte da je najveći svjetski izvoznik nafte spreman nadoknaditi eventualno smanjenje opskrbe.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Analitičari su očekivali rast zaliha za 2,4 milijuna barela, a došlo do pada od 1,8 milijuna. Taj je podatak potisnuo u drugi plan izjavu saudijskog ministra nafte da je najveći svjetski izvoznik nafte spreman nadoknaditi eventualno smanjenje opskrbe.

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon što su najnoviji američki podaci pokazali neočekivani pad zaliha u prošlom tjednu, potisnuvši u drugi plan nastojanja Saudijske Arabije da snizi cijene najavom povećanja proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 34 centa, na 124,46 dolara, nakon što je prethodni dan pala više od dolara slijedom obećanja Saudijske Arabije da će povećati proizvodnju. Na američkom je tržištu bila viša 52 centa i iznosila je 106,63 dolara.

Podaci koje je u utorak objavila američka naftna industrija pokazali su neočekivan pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 1,4 milijuna barela, potpirujući bojazni od nedostatne opskrbe. Analitičari su očekivali njihov rast za 2,4 milijuna barela.

Taj je podatak potisnuo u drugi plan izjavu saudijskog ministra nafte da je najveći svjetski izvoznik nafte spreman nadoknaditi eventualno smanjenje opskrbe. Saudijski ministar nafte Ali al-Naimi kazao je da je njegova zemlja udovoljila zahtjevima svih klijenata za isporukama nafte i da je spremna po potrebi povećati proizvodnju do punog kapaciteta od 12,5 milijuna barela dnevno.

"Pad zaliha pruža podršku cijenama na tržištu, no izjave saudijskog ministra ograničile su njihov rast i prigušile bojazni od smanjenja opskrbe iz Irana", rekao je Ben Le Brun iz sydneyskog OptionsXpressa.

Nafta je u ovoj godini poskupila 16 posto pod utjecajem straha od zastoja u opskrbi koji potpiruje mogući sukob Irana i Zapada oko iranskog nuklearnog programa. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 123,03 dolara, što znači da je pala 1,05 dolara u odnosu na ponedjeljak.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ali al-Naimi, Ben Le Brun, cijene nafte, nafta, opec, saudijska arabija