Crna kronika

OGORČENJE: UBIUDR: Sramotno je i nedopustivo da bivši agresori sude hrvatskim braniteljima!

Sa zaprepaštenjem su, ističu, primili vijest da je hrvatski branitelj Veljko Marić u Beogradu osuđen na kaznu zatvora od 12 godina.

Piše: PolitikaPlus

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) u današnjem je priopćenju poručila kako je sramotno i nedopustivo da bivši agresori sude hrvatskim braniteljima, a ne sude svojim ratnim zločincima.

Sa zaprepaštenjem su, ističu, primili vijest da je hrvatski branitelj Veljko Marić u Beogradu osuđen na kaznu zatvora od 12 godina zbog navodnog ubojstva Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u selu Rastovcu pokraj Grubišnog Polja.

Zbog čega beogradski sudovi s istom lakoćom ne uhićuju i sude na tisuće srpskih ratnih zločinaca, koji su u vrijeme Domovinskoga rata u Hrvatskoj počinili najteže ratne zločine, a koji se već godinama nalaze u Srbiji i od kojih je najveći dio nedostupan hrvatskom pravosuđu, koje ih također traži zbog zlodjela najgore vrste, pitaju se.

Stječe se dojam, ističu, da srbijansko pravosuđe i njihova Vlada tom presudom žele poručiti i ostalim hrvatskim braniteljima kako nisu dobrodošli u Srbiju, jer ih vrlo brzo može snaći Marićeva sudbina.

Na tu, ističu, sramnu presudu trebale bi reagirati sve Udruge proizašle iz Domovinskoga rata, a Vlada i Predsjednik Republike morali bi podsjetiti Republiku Srbiju da je izravno kriva za smrt petnaestak tisuća hrvatskih branitelja i civila, za razaranje stotina gradova i sela i ubijanja najmanje četiri stotine nevine djece.

Presuda Veljku Mariću prelila je čašu i svi hrvatski branitelji morali bi se okupiti na Markovom trgu u Zagrebu i jednostavno kazati "ne" takvom i sličnom ponašanju Srbije, ali i poručiti hrvatskim dužnosnicima da su se sramno ponijeli prema ovom slučaju", poručuje Udruga u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, srbija, agresors, UBIUDR, domovinski rat, ratni zločin, veljko marić, beograd