Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europska tržišta dionica u sjeni sumornih vijesti iz Kine i Njemačke

"Naši ciljani indeksi su već postignuti pa očekujemo kratkoročnu korekciju europskih dionica, a podaci o PMI-ju mogu biti dobar okidač za početak korekcije"

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Europske dionice oslabile su u četvrtak i na putu su da zabilježe nadublji pad u četiri mjeseca nakon što su objavljene sumorne vijesti iz ključnih gospodarstava Kine i Njemačke.

"Naši ciljani indeksi su već postignuti pa očekujemo kratkoročnu korekciju europskih dionica, a podaci o PMI-ju mogu biti dobar okidač za početak korekcije"

Indeks Londonske burze FTSE pao je 0,7 posto na 5.852 boda, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,3 posto na 6.977 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 1,4 posto i iznosio 3.477 bodova.

Aktivnosti kineskog proizvodnog sektora smanjile su se u ožujku peti mjesec zaredom, pokazao je preliminarni indeks menadžera nabave banke HSBC. Utjecajni kineski institut objavio je pak da bi se zemlja trebala pripremiti kako bi se mogla nositi s „ekstremnim rizicima" za gospodarstvo koje bi sa sobom donijelo oštrije globalno usporavanje.

U međuvremenu su Njemačka i Francuska izvijestile o neočekivanom padu proizvodnih aktivnosti, dok je Velika Britanija izvijestila o oštrijem od očekivanja padu prometa u maloprodaji.

"Naši ciljani indeksi su već postignuti pa očekujemo kratkoročnu korekciju europskih dionica, a podaci o PMI-ju mogu biti dobar okidač za početak korekcije", kazao je Benoit Peloille, strateg iz tvrtke Natixis.

Među gubitnicima izdvajao se rudarski sektor čiji je ključni potrošač Kina. U prosjeku je oslabio 3,1 posto. Fresnillo je tako oslabio 5,3 posto, Antofagasta 3,1 posto, Anglo American 2,4 a BHP Billiton dva posto.

Banke su također bile na gubitku, kliznuvši u prosjeku 1,7 posto slijedom osjetljivosti na pojačanu nesklonost riziku i sumnje u sposobnost Španjolske da se nosi sa velikim dugom. Talijanski Banco Popolare tako je oslabio 4,4 posto, Societe Generale 3,3 posto, Commerzbank 2,7 a Deutsche Bank 2,6 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je u plusu 0,40 posto i iznosio 10.127 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Banco Popolare, Antofagasta, Fresnillo, PMI, CAC, DAX, FTSE, EUROPSKE BURZE, Societe Generale, Commerzbank