Svijet

BIJES: Talibani zbog ubojstva 17 civila najavili osvetu američkim vojnicima

'Osveta je isplanirana i sigurno ćemo se osvetiti na svim američkim snagama u Afganistanu jer ne vjerujemo američkim suđenjima, poručili su.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Afganistanski talibani najavili su petak da će se osvetiti američkim vojnicima za pokolj stožernog narednika Roberta Balesa, koji je ubio 17 afganistanskih civila, jer nemaju povjerenja u američko pravosuđe.

Bales bi na američkom vojnom sudu trebao biti optužen za 17 ubojstava i nekoliko pokušaja ubojstava, objavio je američki dužnosnik u četvrtak. Službena optužnica protiv njega još nije podignuta.

"Osveta je isplanirana i sigurno ćemo se osvetiti na svim američkim snagama u Afganistanu jer ne vjerujemo američkim suđenjima", rekao Reutersu talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid.

Talibani smatraju, baš kao i mnogi Afganistanci da takav pokolj nije mogao počiniti samo jedan čovjek. "Amerika pokušava prevariti ljude i za sve okriviti jednog vojnika. To je bio zločin američke vlade", rekao je Mudžahid.

Balesa se sumnjiči da je 11. ožujka napustio svoju bazu, ulazio u kuće afgansitanskih seljaka i pobio 17 civila, uključujući devetero djece i tri žene, u pokolju koji je teško opteretio odnose Sjedinjenih Država i Afganistana. Službeno podizanje optužnice bilo je najavljeno do kraja ovoga tjedna.

Njegov odvjetnik John Henry Browne nakon prvog sastanka sa svojim branjenikom u vojnom zatvoru u Kansasu, rekao je da se Bales ne sjeća tog događaja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

amerika, afganistan, robert bales, talibani