A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipović12.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Josipović: Rehabilitacija Draže Mihailovića je štetna i protiv povijesti | Politika+
Hrvatska

REAKCIJA: Josipović: Rehabilitacija Draže Mihailovića je štetna i protiv povijesti

'On je ratni zločinac, a četništvo je kvislinški zločinački pokret', rekao je predsjednik.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je da je postupak na temelju zahtjeva za rehabilitacijom četničkog vođe iz 2. svjetskog rata Draže Mihailovića, koji se vodi u Beogradu, štetan i u suprotnosti s povijesnim činjenicama.

"Draža Mihailović je ratni zločinac, a četništvo je kvislinški zločinački pokret", istaknuo je predsjednik Josipović. "Mogu se sjetiti puno slučajeva u kojima su četnici sudjelovali, ne borili se i bili antifašisti, nego sudjelovali u bitkama zajedno sa Nijemcima i Talijanima i ustašama protiv partizana. Mogu se sjetiti onih slučajeva u kojima su napravili pokolje civilnog stanovništva, pa i ovdje u Hrvatskoj, pri čemu su stradali i Srbi od četničke ruke", rekao je Josipović.

Također je rekao kako se ne može sjetiti ijedne ozbiljnije ili bilo kakve bitke u kojima su se četnici borili protiv Nijemaca, Talijana ili ustaša. Samo jedna značajnija bitka bila je poslije rata između ustaša i četnika, negdje pokraj Banja Luke da bi se na kraju zajedno povlačili i spašavali glavu, kazao je Predsjednik.

"Ono što je sasvim sigurno da će taj proces, ako završi kako mediji najavljuju, pričekajmo ipak kraj procesa - značiti veliki korak natrag u odnosu prema Drugom svjetskom ratu i antifašizmu", ocijenio je predsjednik Josipović odgovarajući na pitanje novinara nakon posjeta Državom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Upitan vidi li u tome unutarnjopolitčku dimenziju s obzirom na predstojeće izbore u Srbiji, Josipović je rekao kako to ne može procijeniti, no da je njemu to bitno kao fenomen.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rehabilitacija, draža mihailović, četnik, ivo josipović