A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/boris-sprem-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Šprem: Zadovoljan sam odgovorom Hrvatina, ali i dalje smatram da je Turudić imao neprimjeren ispad! | Politika+
Hrvatska

REAKCIJA: Šprem: Zadovoljan sam odgovorom Hrvatina, ali i dalje smatram da je Turudić imao neprimjeren ispad!

'Za mene je ova priča gotova!'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem izrazio je danas zadovoljstvo odgovorom predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina na njegovo pismo kojim je upozorio na neprimjerene izjave suca Ivana Turudića, te istaknuo kako je međusobno uvažavanje triju državnih vlasti neophodno za jačanje institucija i izlazak iz krize.

 

'Zato sam reagirao onako kako što sam reagirao na, po meni i dalje, ispad jednog suca koji nije bio primjeren i koji pokazuje da nema dovoljno obzirnog odnosa prema zakonodavnom tijelu.'

"U osnovi sam zadovoljan tim odgovorom, zato što se gospodin Hrvatin kao predstavnik sudbene vlasti jasno očitovao da se nisam miješao u sudbenu vlast, što mi je spočitnuo sudac Turudić, i da sam imao pravo napisati to pismo i tražiti odgovarajući odnos sudbene vlasti", izjavio je Šprem novinarima u Saboru.

Naglasio je da je Hrvatska suočena s teškom krizom i sanacijom posljedica te krize, te da je za Vladu i Sabor, kako bi se još jače uhvatili u koštac s krizom, od izuzetne važnosti jačanje institucija vlasti te njihovo međusobno povjerenje i uvažavanje.

"Međusobno povjerenje i uvažavanje između institucija državne vlasti, prije svega zakonodavne, izvršne i sudbene, temelj je za jačanje povjerenja građana. Mi znamo da građani po svim istraživanjima u zadnjih nekoliko godina svrstavaju pravosuđe, izvršnu i zakonodavnu vlast na dno ljestvice povjerenja", poručio je Šprem.

Da bi se to povjerenje javnosti vratilo, za to se treba pobrinuti, rekao je, te dodao da je u tom smislu i reagirao na izjavu suca Turudića koji je prošloga tjedna, tijekom suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, svjedoka i bivšeg predsjednika Sabora Luku Bebića ukorio riječima da se u sudnici ne može ponašati kao u Saboru.


"Zato sam reagirao onako kako što sam reagirao na, po meni i dalje, ispad jednog suca koji nije bio primjeren i koji pokazuje da nema dovoljno obzirnog odnosa prema zakonodavnom tijelu", poručio je Šprem.

Potvrdno je odgovorio na upit je li, što se njega tiče, Hrvatinovim odgovorom završena priča između njega i Turudića, te da to što predsjednik Vrhovnog suda nije komentirao konkretan Turudićev odnos prema Saboru ostavlja na procjenu i ocjenu stručnoj, znanstvenoj, medijskoj i sveukupnoj javnosti.

"Da, ja smatram da je to gotovo i da je postignut cilj - da se međusobno moramo kao tri vlasti u Hrvatskoj uvažavati kako bi što prije izašli iz krize jer bez jačanja institucija jednostavno to nećemo uspjeti", kazao je Šprem.

Upitan misli li i dalje da bi se Turudić trebao ispričati zbog, kako ga je nazvao, neprimjerenog ispada, odgovorio je kako to pitanje treba postaviti predstavnicima sudbene vlasti.

"Ja na to pitanje ne mogu i ne smijem odgovoriti, tako smatram svoju ulogu kao predstavnika zakonodavnog tijela", rekao je predsjednik Sabora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branko hrvatin, ivan turudić, BORIS ŠPREM