A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/danica-ramljak-122.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Znanstvenici protiv Jovanovića: Danica Ramljak bori se za izvrsnost i protiv korupcije! | Politika+
Hrvatska

PODRŠKA: Znanstvenici protiv Jovanovića: Danica Ramljak bori se za izvrsnost i protiv korupcije!

Pokušaj njene smjene izazvao ogorčenost kod znanstvenika.

Piše: Vanja Deželić

Upravno vijeće Instituta Ruđera Boškovića (IRB) zatražilo je mandat ravnateljice Danice Ramljak, čime je izazvana reakcija uglednih znanstvenika, koji redom staju uz ravnateljicu jer je smatraju osobom koja hrvatskoj znanosti udiše dašak svjetskih i europskih standarda, 'čišćenje' korupcije i poticanje znanstvenika na bolji i kvalitetniji rad. Njenu smjenu, je od Upravnog vijeća zatražio ministar znanosti Željko Jovanović.

 

SLOBODAN VUKIČEVIĆ: Sadašnje stanje hrvatske znanosti je daleko ispod razine europskih standarda kojima težimo i godinama govorimo kako ih zadovoljavamo. Za to je primarno kriva politika u znanosti, a mišljenja sam kako je dr. Ramljak to mijenjala na bolje.

 

Od tri osobe koje su sudjelovale u Povjerenstvu za izbor na mjesto ravnatelja Danice Ramljak, samo je prof. dr. sc. Slobodan Vukičević bio spreman kazati što misli. Profesor Branko Guberina se opravdao mirovinom pa nije želio ništa komentirati, dok je Marijan Ahel naglasio kako ne bi bilo primjereno komentirati išta dok Upravno vijeće ne iznese stav i relevantne izvještaje. Kazao je tek kako ne spada u one koji su apsolutno negativno ocijenili rad dr. Ramljak.

 

- Sudjelovao sam u evaluaciji Instituta i mogu potvrditi kako su uz dr. Ramljak sve redom kvalitetni znanstvenici, vrh naše znanosti. Oni teže transformaciji iz sadašnjeg stanja. A sadašnje stanje hrvatske znanosti je daleko ispod razine europskih standarda kojima težimo i godinama govorimo kako ih zadovoljavamo. Za to je primarno kriva politika u znanosti, a mišljenja sam kako je dr. Ramljak to mijenjala na bolje. Težila je podizanju izvrsnosti i uz nju su upravo oni koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, dok su protiv nje oni koji te kriterije ne zadovoljavaju. Mišljenja sam kako bi nasilno prekidanje njena mandata bilo protuzakonito i protiv interesa IRB i Republike Hrvatske - rekao nam je Slobodan Vukičević.

 

Kontaktirali smo znanstvenike koji su javno stali uz dr. Ramljak.

 

- Moje mišljenje je da smjena ravnateljice ne pridonosi boljitku Instituta, a svemu što ne pridonosi boljitku ja se protivim. Na IRB sam od 1998. godine i dr. Ramljak je prvi ravnatelj koji je počeo uvoditi kriterije izvrsnosti. To je dobar smjer i bilo bi šteta to zaustaviti, a bojim se kako će se upravo to dogoditi ako je smjene. Treba naglasiti kako smo pod njenim vodstvom počeli s modernizacijom i transformacijom na svim nivoima, čime je podignuta kompetitivnost i približavanje svjetskim i europskim standardima - kazao nam je prominentni 'Ruđerovac' i jedna od znanstvenih zvijezda ovog instituta, dr. sc. Tomislav Domazet Lošo.

 

Njegova kolegica dr. sc. Đurđica Ugarković također je uz ravnateljicu jer, kako kaže, ona odvaja dobru od loše znanosti.

 

MILORAD MILUN: Njen rad govori sve o njoj, a o njenom radu imam samo pozitivno mišljenje. Pokrenula je IRB i druge znanstvene institucije, intenzivno je radila za boljitak hrvatske znanosti, za vrijeme njenog mandata imali smo najbolju suradnju s IRB i sve njene napore treba pozdraviti

- Nezavisni evaulatori su nas procjenjivali i neki nisu dobro prihvatili njihove ocjene, bio im je to udarac na ego pa se probudila taština. Time je stekla dio neprijatelja, ali znatno više ih je stekla borbom protiv korupcije. Otkad je počela tu borbu provodi se akcija protiv nje. Ti ljudi koji je žele 'maknuti' su politički dobro umreženi pa su valjda zato toliko jaki. Ali bilo bi šteta smijeniti ravnateljicu jer je pokušavala modernizirati IRB i podići ga na razinu svjetskih institucija - smatra Ugarković.

 

Vanjski suradnik dr. sc. Milorad Milun s Instituta za fiziku je procijenio situaciju s neutralne pozicije i ocijenio na pozitivan način rad ravnateljice Ramljak.

 

- Njen rad govori sve o njoj, a o njenom radu imam samo pozitivno mišljenje. Pokrenula je IRB i druge znanstvene institucije, intenzivno je radila za boljitak hrvatske znanosti, za vrijeme njenog mandata imali smo najbolju suradnju s IRB i sve njene napore treba pozdraviti - bio je jasan Milun.

 

Iako je krema hrvatske znanosti uz Danicu Ramljak, ipak sve ostaje na Upravnom vijeću čiji je predsjednik Đuro Miljanić ostao bez komentara. Isto to Upravno vijeće je postavilo upravo ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na čelu s ministrom Željkom Jovanovićem, koji je također ostao nijem.

 

Danica Ramljak prema korupciji nije imale milosti pa je osobno u Institut pozvala i USKOK. Svojom borbom protiv korupcije očito se zamjerila jakom lobiju koji je ostao moćan i nakon promjene vlasti. 

Zanimljivo je da su ravnateljicu Ramljak samo tri dana prije promjene vlasti pokušali smjeniti članovi Upravnog vijeća bliskog HDZ-u. To je tada spriječeno, i to uz značajnu pomoć nekolicine sadašnjih ministara iz redova SDP-a. Danica Ramljak široj je javnosti postala poznata nakon što je odbila zahtjev Vlade Jadranke Kosor da skladišti radioaktivni otpad u centru Zagreba na IRB-u, zbog čega se našla na direktnom udaru.

 

Nakon što je pokazala da ima stav i kako neće popustiti pritiscima, krenuli su napadi na nju. Vrhunac je bio nalaz Porezne Uprave koja je utvrdila da je prije njenog stupanja na dužnost Inistitut oštećen za milijunske iznose i to od nekolicine znastvenika koju su sebi isplaćivali novac preko nepostojećih putnih naloga i studentskih ugovora. Danica Ramljak prema korupciji nije imale milosti pa je osobno u Institut pozvala i USKOK. Svojom borbom protiv korupcije očito se zamjerila jakom lobiju koji je ostao moćan i nakon promjene vlasti.