A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-grubisic-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Don Grubišić: Nema zakona koji bi me natjerao da otkrijem što mi je rečeno na ispovijedi | Politika+
Hrvatska

PRAVO DISKRECIJE: Don Grubišić: Nema zakona koji bi me natjerao da otkrijem što mi je rečeno na ispovijedi

Zakon koji ukida ispovjednu, liječničku i odvjetničku tajnu.

Piše: Vanja Deželić

Povjerljivi odnos klijenta i odvjetnika ili liječnika, kao i svećenika i osobe koja se ispovjedi, od Nove godine više neće imati status jednak status te će policija imati pravo otkriti sve što ju zanima. Ako netko odbije otkriti policiji relevantnu informaciju može dobiti i do tri godine zatvora.

Riječ je o novom zakonu koji bi stupa na snagu 1. siječnja 2013. godine, a ukida iskreciju ispovjedne, liječničke i odvjetničke tajne kad su u pitanju kaznena djela počinjena na štetu djece, piše Jutarnji list.

DON GRUBIŠIĆ: To je glupo, kako se to može uvesti? Ne smije se dirati ispovjedna tajna, tako propisuju ugovori između Vatikana i države. Kada bi ih se promijenilo onda je dijalog moguć, ali ovako je to preskakanje koraka i nema smisla

Dok za druga kaznena djela bračni partneri, uža obitelj, liječnici, ispovjednici, odvjetnici, javni bilježnici, zubari, psiholozi i skrbnici, odnosno osobe u povjerljivom odnosu s počiniteljem, neće biti dužni prijaviti svoja saznanja, za zlodjela počinjena na štetu djece to će morati učiniti baš svi i nitko neće biti oslobođen te obaveze.

Ovaj zakon 'progurala' je dječja pravobraniteljica Mila Jelavić, a sve u svrhu bolje zaštite djece i prevencije nasilja nad njima. Na to su ju ponukali brojni slučajevi zlostavljanja djece, posebno iz redova Crkve. Naravno, nije naišla na oduševljene reakcije struke jer je dio njihovih internih zakona upravo diskrecija.

U Hrvatskoj se pak praktički nitko od viđenijih odvjetnika i liječnika nije susreo s takvom vrstom priznanja, barem kako sami tvrde, ali svećenici možda i jesu. No neće tako nešto dijeliti s javnošću jer je njima zakon Crkve vredniji od državnih zakona, tako da će radije ići u zatvor nego otkriti što se govorilo prilikom ispovijedi.

- To je glupo, kako se to može uvesti? Ne smije se dirati ispovjedna tajna, tako propisuju ugovori između Vatikana i države. Kada bi ih se promijenilo onda je dijalog moguć, ali ovako je to preskakanje koraka i nema smisla. Osnovna vodilja ispovijedi jest pravo na diskreciju i to se ne može dirati. Nikakvo zastrašivanje me ne bi natjeralo da otkrijem što mi je netko ispovijedio, na to sam se obvezao prilikom zaređivanja - rekao nam je don Ivan Grubišić.

Naglasio je kako djecu posebno treba čuvati, ali i da se takvi zakoni ne mogu donositi bez dubljih analiza.

- Uvijek sam za istinu, ali moramo odrediti koliko daleko smo zbog nje spremni ići. Žrtvu ne smijemo ignorirati, ne pomoći joj ili je omalovažiti, ali ne smijemo niti počinitelje razapeti prije nego im se sudi - smatra don Grubišić.

Sigurno je kako će o ovom novom zakonu još biti govora jer očito je kako dijaloga između institucija nije bilo, a oko ovako osjetljivih stvari moralo bi ga biti u svakom slučaju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, don ivan grubišić, crkva