A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/R-S/iss-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zalutali komad ruskog satelita proletio mimo Međunarodne svemirske postaje | Politika+
Tehnologija

BLISKI SUSRET: Zalutali komad ruskog satelita proletio mimo Međunarodne svemirske postaje

Astronauti - trojica Rusa, dvojica Amerikanaca i Nizozemac - morali se povući u dvije kapsule Sojuz.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Dio starog ruskog satelita proletio je punom brzinom blizu Međunarodne svemirske stanice (ISS), nagnavši posadu da se skloni u dvije kapsule Sojuz, izvijestili su u subotu ruski dužnosnici.

Ovaj zalutali komad potječe s ruskog satelita Kosmosa 2251 lansiranog 1993. koji se u veljači 2009. sudario s američkim komunikacijskim satelitom Iridiumom-33.

Ruska svemirska agencija priopćila je da je dio satelita proletio mimo međunarodne stanice, zbog čega su se astronauti - trojica Rusa, dvojica Amerikanaca i Nizozemac - morali povući u dvije kapsule Sojuz. Kapsule Sojuz ruske proizvodnje spojene su s ISS-om, a posade ga koriste za povratak za Zemlju nakon obavljene misije ili u slučaju nužde.

"Opasnost je prošla", rekao je čelnik u kontrolnom centru ruske misije za agenciju Interfaks, "Kozmonauti su se vratili kako bi nastavili svoj posao."

Sličan izgred se dogodio u lipnju prošle godine kada je neidentificirani predmet proletio još bliže ISS-a, na nekih 250 metara.

Milijuni komada metala, plastike i stakla kruže oko Zemlje, kao posljedica 4.600 lansiranja u 55 godina koliko traju letovi u svemir.  Ti komadi potječu od starih satelita i viših stupnjeva raketa koje se raspadaju u svemiru.

ISS na kojemu stalno boravi međunarodna ekipa koja se bavi znanstvenim istraživanjem, kruži putanjom na oko 350 km iznad Zemlje i obiđe planet za 90 minuta leteći brzinom od 28.000 km/h.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sateliti, svemir, iss