A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/putovnica-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Krivotvoriteljima putovnica određen pritvor zbog straha od bijega i utjecaja na svjedoke (4) | Politika+
Crna kronika

ISTRAGA: Krivotvoriteljima putovnica određen pritvor zbog straha od bijega i utjecaja na svjedoke (4)

Zaradili su oko pola milijuna eura na putovnicama koje su prodavali ubojicama i kriminalcima.

Piše: PolitikaPlus

Uhićeni policajci i diplomatski predstavnici osumnjičeni za trgovinu hrvatskim putovnicama imali su unosan posao. Cijena po izrađenoj putovnici bila je navodno od 10.000 do čak 50.000 eura. Prema rezultatima dosadašnje istrage, u nekoliko godina ‘prodali’ su 53 takve putovnice, između ostaloga i pripadnicima tzv. zemunskog klana, a sumnja se da je ukupan broj i tri puta veći.

Hrvatsku je službeni Washington upozorio na krivotvorene putovnice s kojima se koriste brojni kriminalci s jugoistoka Europe još tijekom vladavine Ive Sanadera.

Načelnik Uprave krim policije MUP-a RH Vitomir Bijelić na konferenciji za medije održanoj danas kasno poslijepodne izjavio je da je riječ je o atipičnom krivotvorenju. Naime, nije riječ o putovnicama iz tzv. mostarskog kontigenta već o zasebnom slučaju u kojemu su preprodavane originalne hrvatske putovnice pri čemu su ukradeni identiteti drugih osoba.

"Osobe iz krim miljea su se obraćali organizatorima i krali su stvarni identitet osoba koje ne posjeduju putovnice. Na taj način su za samo 53 lažne putovnice zaradili oko pola milijuna eura", navodi Bijelić.


Nakon toga bi uslijedilo legitimno protokoliranje i izdavanje putovnica koja je glasila na stvarnu osobu, ali s fotografijom 'naručitelja' putovnice. Pri takvom postupku, rekao je Bijelić, nije moglo biti sumnje da je riječ o krivotvorenju, što je, napomenuo je, bilo moguće dok se nisu počele izdavati elektroničke putovnice, odnosno do 1. listopada 2010. tako da je najveći broj putovnica krivotvoren u razdoblju od 2009. pa do listopada 2010. Šest uhićenih osoba u dobi su od 31 do 58 godina, među njima i tri žene.

.....

 

.....

 Ravnatelj policije Srbije u stalnom kontaktu s hrvatskim kolegama

Ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović u povodu uhićenja nekoliko osoba zbog krivotvorenja i trgovine hrvatskim putovnicama izjavio je da je u stalnom kontaktu s čelnicima hrvatske policije.

Veljović je srbijanskoj agenciji Tanjug rekao da je srbijanska policija u stalnom kontaktu s vrhom hrvatske policije te da se čeka završetak istrage u Hrvatskoj. Potom će, kako je rekao, istraga biti nastavljena u Srbiji i odnosit će se na srbijanske državljane osumnjičenje da su umiješani u aktivnosi koje su predmet istrage.

Policiji Hrvatske srbijanska je policija, prema njegovim riječima, za sada dala samo neke informacije važne za hrvatsku istragu, ali se, kako je objasnio, ona ne želi miješati i na taj način remetiti istragu u Hrvatskoj.

"Činjenica je da su takve putne isprave koristili Luka Bojović, Sretko Kalinić, Miloš Simović i pripadnici Šarićeve grupe, a naručitelji su uglavnom kriminalci iz srpskog podzemlja", rekao je Veljović za B92.


 

 

 

 


Nakon ispitivanja policija je danas prijepodne pritvorskom nadzorniku privela šest osoba osumnjičenih za krivotvorenje i trgovanje hrvatskim putovnicama od kojih su neke završile kod pripadnika srbijanskog i crnogorskog podzemlja među ostalih i kod nekih članova tzv. zemunskog klana. Dvoje policajaca, državnu službenicu MUP-a, dvoje zaposlenika hrvatskog konzulata u Tuzli i jednog civila sumnjiči se da su bili povezani s krivotvorenjem i trgovanjem hrvatskih putovnica.

Za sudjelovanje u skupini krivotvoritelja i preprodavača osumnjičen je i srpski državljanin za kojim je raspisana tjeralica, a kazneno je prijavljena i jedna nepoznata osoba. Policija nastavlja kriminalističku istragu kako bi otkrila ostale moguće članove kriminalne skupine.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u potpunosti ima interes za rašćišćavanjem svih nepravilnosti i nezakonitosti vezanih za izdavanje hrvatskih putovnica u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Bosni i Hercegovini, izjavio je v.d. glasnogovornika Berislav Živković.


Kako navodi Večernji list, Hrvatsku je službeni Washington upozorio na krivotvorene putovnice s kojima se koriste brojni kriminalci s jugoistoka Europe još tijekom vladavine Ive Sanadera kad se lobiralo za ulazak u NATO savez, potom i tijekom dvogodišnjeg premijerskog mandata Jadranke Kosor. Ministar unutarnjih poslova u HDZ-ovoj vladi Tomislav Karamarko tijekom službenog boravka u SAD-u o toj temi je razgovarao sa svojim domaćinima te ih je upoznao s tada tajnim istragama o mreži osoba iz diplomatsko-kriminalnog, ali i policijskog miljea koji krše zakon i po visokim cijenama prodaju hrvatske putovnice kriminalnom podzemlju susjednih zemalja. Akcija bi navodno mogla povoljno utjecati na odluku o eventualnom ukidanju viza za hrvatske građane.

  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kriminal, trgovina putovnicama, putovnice