A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/lado.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Lado u Slavonskom Brodu promovirao novi nosač zvuka | Politika+
Kultura

OJ ISUSE DAJ MI SUZE: Lado u Slavonskom Brodu promovirao novi nosač zvuka

Bila je to slavonska premijera odabranih korizmenih napjeva zabilježenih u šokačkim selima u Hrvatskoj, ali i južnoj Mađarskoj i Vojvodini .

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mješoviti zbor Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" promovirao je u nedjelju cjelovečernjim koncertom u Crkvi Presvetoga Trojstva u Slavonskome Brodu novi nosač zvuka "Oj Isuse daj mi suze".

Bila je to slavonska premijera odabranih korizmenih napjeva zabilježenih u šokačkim selima u Hrvatskoj, ali i južnoj Mađarskoj i Vojvodini .

Novi nosač zvuka Lada rezultat je jednogodišnjih terenskih istraživanja etnologa Krunoslava Šokca, plesača i pjevača solista u Ladu, i njegova glazbenog voditelja, dirigenta Dražena Kurilovčana.

"Želio bi da ovaj CD bude poticaj svim Šokcima, Slavoncima, Baranjcima i Srijemcima da budu svjesni koliku vrijednost imaju upravo kod kuće te da budu ponosni na svoju tradiciju i napjeve", rekao je Kurilovčan.

Umjetnički direktor Lada Ivan Ivančan ml. podsjetio je kako u posljednje 23 godine, osim stalnog proširivanja plesnog i svjetovnog vokalno instrumentalnog repertoara, posebnu pažnju posvećuju upravo istraživanju pučke crkvene glazbe.

"To je rezultiralo jednim ogromnim repertoarom božićnih napjeva, ali i onih iz marijanskog ciklusa te pučkim crkvenim napjevima korizmenog ciklusa", rekao je Ivančan, dodajući kako je to ogromno blago gotovo nepresušan izvor i izazov istraživačima.

Odlična suradnja Lada i slavonsko brodske Koncertne dvorane "Ivane Brlić Mažuranić "razlog je što je Lado već tradicionalno prisutan u Brodu, kazala je ravnateljica ansambla Ivana Lušić, dodajući da sada već treću godinu za redom dolaze s korizmenim programom.

"Čast nam je raditi s nacionalnim ansamblom koji vrednuje hrvatsku glazbenu i kulturnu baštinu. Suradnja je prisutna dugi niz godina ali intenzivirali smo ju posljednje desetljeće", dodao je ravnatelj brodske dvorane Hrvoje Špicer.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

narodne pjesme, narodni plesovi, cd, lado, glazba