A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-013.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijene nafte stabilne, u fokusu ponovo dužničke brige u eurozoni | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene nafte stabilne, u fokusu ponovo dužničke brige u eurozoni

Čini se da se iranski izvoz nafte u ovom mjesecu smanjio za oko 300 tisuća barela dnevno, odnosno oko 14 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak u Londonu oko razine od 125 dolara za barel, pritisnute obnovljenim strahovanjima za financijsku stabilnost eurozone.

"Cijene nafte blago su kliznule danas zbog nastavljenih zabrinutosti u vezi s eurozonom, ali čini se da će se zadržati na sadašnjoj razini, s obzirom na dobru potporu na 122 dolara za barel zbog nastavljenog rasta u SAD-u i neizvjesnosti oko Irana"

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 18 centi, na 125,31 dolar. Na američkom je tržištu bila u minusu 24 centa i iznosila je 106,63 dolara.

U petak je cijena nafte porasla gotovo dva dolara po barelu, poduprta prvim vidljivim znakovima smanjenja iranskog izvoza pod utjecajem zapadnih sankcija protiv Teherana.

Čini se da se iranski izvoz nafte u ovom mjesecu smanjio za oko 300 tisuća barela dnevno, odnosno oko 14 posto, što je njegov prvi značajniji pad u ovoj godini, pokazuju procjene savjetodavne tvrtke Petrologistics i jedne naftne kompanije.

U podnedjeljak se fokus tržišta ponovo okrenuo eurozoni nakon što španjolska vladajuća stranka ovog vikenda na regionalnim izborima u Andaluziji nije uspjela izboriti premoćnu većinu zastupničkih mjesta. Španjolska bi mogla biti sljedeća žrtva dužničke krize na području jedinstvene europske valute, a bojazni povezane s europskim dužničkim nevoljama zasjenile su neočekivano poboljšanje njemačkog poslovnog raspoloženja u ožujku, peti mjesec zaredom, pokazalo je istraživanje utjecajnog ekonomskog instituta Ifo.

"Cijene nafte blago su kliznule danas zbog nastavljenih zabrinutosti u vezi s eurozonom, ali čini se da će se zadržati na sadašnjoj razini, s obzirom na dobru potporu na 122 dolara za barel zbog nastavljenog rasta u SAD-u i neizvjesnosti oko Irana", ističe Christopehr Bellew iz Jefferies Bachea.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 122,77 dolara, što znači da je porasla za 98 centi u odnosu na četvrtak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠPANJOLSKA, EUROZONA, iranska kriza, opec, iran, cijene nafte, nafta