Crna kronika

CINIZAM: Tomislav Merčep se očitovao na Županijskom sudu: Optužnica je žalosna

Na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno je odbacio optužnicu za ratni zločin koja ga tereti za nezakonita uhićenja, mučenja i ubojstva civila.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a Tomislav Merčep je na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno odbacio optužnicu za ratni zločin koja ga tereti za nezakonita uhićenja, mučenja i ubojstva civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

"Optužnica je žalosna", kratko je prokomentirao Merčep koji se ponovno očitovao o jednoj od najtežih optužnica za ratni zločin s obzirom da je suđenje danas iz formalnih razloga krenulo iznova.

Supruga žrtve, Vjera Velebit, prisjetila se da je muža posljednji put vidjela kada ga je odvela do kutinskog autobusnog kolodvora gdje ga je uhitilo nekoliko muškaraca u vojnim uniformama

Na posljednjoj je raspravi, naime, utvrđeno da je bivša članica sudskog vijeća Jadranka Mandušić u istrazi ispitivala jednog svjedoka pa je suđenje počelo iznova pred izmijenjenim vijećem. Sutkinju Mandušić zamijenio je sudac Petar Šakić, sudskim vijećem i dalje predsjeda sudac Zdravko Majerović, dok je treći član sudac Ratko Šćekić.

Četvero potom ispitanih svjedoka govorilo je o uhićenju Bože Velebita, jedne od žrtava tzv. Merčepove postrojbe kojoj se svaki trag gubi nakon što je odveden u Pakračku poljanu.

Supruga žrtve, Vjera Velebit, prisjetila se da je muža posljednji put vidjela kada ga je odvela do kutinskog autobusnog kolodvora gdje ga je uhitilo nekoliko muškaraca u vojnim uniformama. Kada je čula da je odveden u Pakračku poljanu, gdje su se i prema riječima hrvatskih vojnika koji su čuvali objekt "čuda događala svake noći", pokušala ga je na svaki mogući način izvući iz zarobljeništva.

"Pričalo se da im je u zatvoru guljena koža i struja puštana u debelo crijevo", kazala je svjedokinja, dodajući da joj je jedan poznanik nakon nekoliko godina ispričao da je vidio i njenog zatočenog supruga koji je bio sasvim crn, najvjerojatnije od posljedica učestalog mučenja ili "paljenja".

Svjedokinja je kazala da je u više navrata željela razgovarati i s Merčepom za kojega je čula da je "strah i trepet Pakračke poljane", no do njega nikako nije uspijevala doći.

Na suđenju je svjedočio i liječnik iz pakračke bolnice Ivan Marjanović koji je zaključio da je Merčep bio izuzetno zaslužan za obranu Hrvatske, ali i "strah i trepet" za neprijatelje

Umjesto Merčepa više je puta razgovarala sa Zvonkom Zakošekom, vojnikom kojega su druga dvojica svjedoka, bivši hrvatski vojnici, Krešimir Šteović i Goran Skozit opisali kao zapovjednika postrojbe koja se kolokvijalno nazivala Merčepovom.

Merčepa su, kažu, obojica vidjeli jednom ili dvaput, a Zakošek im nije govorio o svom odnosu s Merčepom.

Na suđenju je svjedočio i liječnik iz pakračke bolnice Ivan Marjanović koji je zaključio da je Merčep bio izuzetno zaslužan za obranu Hrvatske, ali i "strah i trepet" za neprijatelje.

Suđenje se ispitivanjem novih svjedoka nastavlja sutra.

Bivšeg savjetnika u MUP-u Tomislava Merčepa optužnica tereti da je od 8. listopada do polovice prosinca 1991., kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, osobno naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, domovinski rat, tomislav merčep, ratni zločin