Zagreb

SVEUČILIŠTE: MZOS primio zahtjeve studenata Hrvatskih studija, ali odluke još nema

Marija Lugarić je pozvala Sveučilište da u suradnji s HS-om i drugim zainteresiranim fakultetima nađe rješenje kako bi se natječaji što prije raspisali.

Piše: PolitikaPlus

Zamjenica ministra, znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić primila je danas zahtjeve studenata Hrvatskih studija (HS) koji traže da se bezuvjetno omogući popunjavanje radnih mjesta koja je 1. ožujka ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odobrio na zahtjev rektora Sveučilišta u Zagrebu Alekse Bjeliša te da se izdaju trajne dopusnice za sve studijske programe Hrvatskih studija.

"Ministarstvo je dalo suglasnosti za raspisivanje natječaja za nova radna mjesta koji će omogućiti da studiji na Hrvatskim studijima koji nisu do sada mogli dobiti dopusnicu zbog manjka zaposlenih ljudi doista i zaposle ljude kako bi onda mogli od nas (MOZS-a) i dobiti dopusnicu za odrađivanje studija", rekla je zamjenica ministra Lugarić nakon sastanka s predstavnicima studenata HS-a.

MARIJA LUGARIĆ: U to kakve će odluke Sveučilište donijeti, kao Ministarstvo se zakonski i ustavno zbog autonomije Sveučilišta ne možemo petljati

Pozvala je Sveučilište da u suradnji s HS-om i drugim zainteresiranim fakultetima nađe rješenje kako bi se natječaji što prije raspisali.

Na novinarski upit kako komentira strah studenata da će se smjer psihologije i ostali smjerovi HS-a ukinuti ako se integriraju s Filozofskim fakultetom (FF) tako da FF dominira, Lugarić je istaknula da je Sveučilište autonomno u određivanju svojih studijskih programa te da će Ministarstvo podržati odluku bilo kojeg Sveučilišta ako je ona u skladu sa zakonskim normama i osigurava kvalitetu izvođenja studija.

"U to kakve će odluke Sveučilište donijeti, kao Ministarstvo se zakonski i ustavno zbog autonomije Sveučilišta ne možemo petljati", ustvrdila je.

Upitana misli li da ima smisla da na različitim fakultetima postoje iste studijske grupe, odgovorila je kako MZOS vjeruje u procjene Sveučilišta i Senata da postoje različiti razlozi za postojanje istih a zapravo različitih studijskih programa, dodavši da je Ministarstvu važno da svi ti studiji imaju zakonom ispunjene uvjete te da postoji kontinuirana kontrola kvalitete tih studija.

"Ako postoji razlog, odnosno ako Sveučilište utvrdi da postoji i ta vrsta paralelnih studija, zašto ne. Mi nismo ovdje da to sudimo, nama je doista stalo do toga da se odluke svih zainteresiranih čuju, odnosno da se poštuju, da se poštuje zakon i da se osigura kvaliteta studijskih programa", rekla je Lugarić.

Studenti Hrvatskih studija, njih 25, danas su MZOS-u predali studentsku peticiju s 2500 potpisa upućenu ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću i rektoru Sveučilišta u Zagrebu Aleksi Bjelišu.

DUNJA JURIĆ: Mi tražimo radna mjesta za Odjel za psihologiju na Hrvatskim studijima, na temelju kojih možemo dobiti trajne dopusnice, a tek kada se riješi naš problem s trajnim dopusnicama možemo pregovarati o suradnji

Jedna od sudionica današnje akcije, studentica Dunja Jurić kao ciljeve akcije istaknula je izdavanje dopusnica postojećim studentskim programima na HS-u i popunjavanje radnih mjesta koja bi omogućila uvjete za stjecanje dopusnice.

"Radna mjesta su odobrena, ali natječaj nije raspisan, nije objavljen na stranici Hrvatskih studija", rekla je.

Upozorila je i na problem predložene integracije Odjela za psihologiju HS-a s Odsjekom za psihologiju Filozofskog fakulteta kazavši da natječaj za zapošljavanje devet docenata psihologije, koji bi radili na studiju psihologije HS-a i FF-a, nije rješenje.

"Mi tražimo radna mjesta za Odjel za psihologiju na Hrvatskim studijima, na temelju kojih možemo dobiti trajne dopusnice, a tek kada se riješi naš problem s trajnim dopusnicama možemo pregovarati o suradnji", kazala je Jurić.

Dodala je da se studenti protive integraciji koja im je, kazala je, nametnuta u obliku da se studij inkorporira u studij psihologije na Filozofskom fakultetu.

Smatra da takva integracija vodi ukidanju studija psihologije na HS-u jer su, naglašava, svi uvjeti postavljeni tako da ugrožavaju opstanak studijskog programa psihologije na HS-u.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sveučilište, HRVATSKI STUDIJI, zagreb