Mojbiz

KAMATNE STOPE: AZTN: Osnovna referentna kamatna stopa i dalje 4,74 posto

Prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca ne odstupa više od plus/minus 15 posto od stope utvrđene 1. siječnja ove godine.

Piše: p/h

Osnovna referentna kamatna stopa od 1. travnja i za iduće tromjesečje ostaje 4,74 posto, izvijestili su danas iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca ne odstupa više od plus/minus 15 posto od stope utvrđene 1. siječnja ove godine.

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja donijelo je odluku o daljnjoj primjeni osnovne referentne stope u iznosu od 4,74 posto, jer prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca ne odstupa više od plus/minus 15 posto od stope utvrđene 1. siječnja ove godine, navodi se u priopćenju AZTN-a.

Stoga se ista stopa primjenjuje od 1. travnja i za iduće tromjesečno razdoblje.

Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih, a zračunata je temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana zabilježene u studenom i prosincu prošle i siječnju ove godine.

Osnovna referentna stopa uvećana za fiksnu maržu od 1 posto primjenjivat će se i kao diskontna stopa prilikom izračuna sadašnje vrijednosti dodijeljene državne potpore.

Osnovna referentna stopa mijenja se tijekom godine ukoliko prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca i razlika referentnih stopa u euro-zoni odstupa više od plus/minus 15 posto od zadnjeg utvrđenog prosjeka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

REFERENTNA KAMATNA STOPA, KAMATNE STOPE, AZTN