Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Bernankeovi komentari potaknuli rast cijena dionica

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica skočile više od 1 posto

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica skočile više od 1 posto jer su komentari predsjednika Feda Ben Bernanke potaknuli nadu da će američka središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku.

 

Kako su mnogi ulagači očekivali korekciju cijena dionica nakon snažnog rasta posljednjih mjeseci, puno je novca izvan tržišta. Vjerojatno su pomišljali da ga ipak ulože u dionice pred kraj tromjesečja, a potom je Bernankeov komentar potpirio vatru

 

Dow Jones indeks ojačao je 160 bodova, ili 1,23 posto, na 13.241 bod, dok je S&P 500 skočio 1,39 posto, na 1.416 bodova, a Nasdaq indeks 1,78 posto, na 3.122 boda. Nakon što je prošloga tjedna S&P 500 pao 0,5 posto, što je njegov najveći tjedni pad u ovoj godini, jučer je najvažniji američki burzovni indeks ponovno skočio na najviše razine od svibnja 2008. godine. Pritom je svih 10 sektora S&P-a ojačalo, a najviše su, 1,7 posto, porasle cijene dionica u tehnološkom i sektoru zdravstvene njege.

 

Bernankeov komentar da bi gospodarstvo trebalo rasti brže kako bi se znatnije smanjila nezaposlenost došao je u pravo vrijeme za tržište. Već tjednima je najvažnije pitanje među ulagačima može li se trend uspona cijena dionica nastaviti, s obzirom da traje gotovo šest mjeseci, da su burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u više godine te da je Fed dosad bio nijem po pitanju daljnjeg labavljenja monetarne politike. Stoga je signal o mogućem daljnjem kvantitativnom popuštanju monetarne politike, tzv. 'QE3' programu, ohrabrio ulagače. „Daljnji znatniji pad stope nezaposlenosti zahtijevat će snažniji rast proizvodnje te potražnje potrošača i kompanija, a taj proces može podržati nastavak labavih politika“, kazao je Bernanke na jednom poslovnom skupu.

 

Daljnji znatniji pad stope nezaposlenosti zahtijevat će snažniji rast proizvodnje te potražnje potrošača i kompanija, a taj proces može podržati nastavak labavih politika

 

Od recesije 2008. godine američka središnja banka smanjila je ključne kamatne stope na rekordno niskih 0 do 0,25 posto, te u dva navrata provela program kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupnje državnih obveznica, kako bi snizila kamate na financijskim tržištima i tako potaknula rast potrošnje, a time i cjelokupnog gospodarstva. U posljednje vrijeme američko gospodarstvo jača, pa je stopa nezaposlenosti pala na 8,3 posto, najnižu razinu u tri godine. Zbog toga su splasnula očekivanja o daljnjem popuštanju monetarne politike, što je negativno utjecalo na tržišta kapitala.

 

No, jučerašnji Bernankeov komentar ponovno je oživio nadu u povećanje likvidnosti na financijskim tržištima, što poticajno djeluje na cijene dionica.

 

„Kako su mnogi ulagači očekivali korekciju cijena dionica nakon snažnog rasta posljednjih mjeseci, puno je novca izvan tržišta. Vjerojatno su pomišljali da ga ipak ulože u dionice pred kraj tromjesečja, a potom je Bernankeov komentar potpirio vatru“, kaže Bob Doll, potpredsjednik u fondu BlackRock. Stratezi kažu da bi se rast cijena dionica mogao nastaviti i idućih dana jer se bliži kraj tromjesečja, kada fond menadžeri tradicionalno 'uljepšavaju portfelje', kupujući dionice koje su u protekla tri mjeseca najviše porasle. Zahvaljujući Bernankeovom signalu, ulagače jučer nije pokolebao ni podatak o padu prodaje postojećih kuća u veljači za 0,5 posto, dok se očekivao rast za 1 posto.

 

Premda taj podatak pokazuje da se američko tržište nekretnina još uvijek ne oporavlja dovoljno brzo, jučer su porasle i cijene dionica građevinskih kompanija. Dow Jones indeks građevinskog sektora ojačao je 0,5 posto. Unatoč optimizmu na tržištu, obujam trgovanja bio je ispodprosječan. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile samo 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni promet u ovoj godini iznosi 6,8 milijardi. I na europskim su burzama cijene dionica jučer znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 posto, na 5.902 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,20 posto, na 7.079 bodova, a pariški CAC 0,74 posto, na 3.501 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, wall street, dionice, cijene dionica, dow jones