A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipovic-233.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Josipović kritizira vladu: Punjenje proračuna nije dovoljan razlog za privatizaciju Petrokemije | Politika+
Hrvatska

REAKCIJE: Josipović kritizira vladu: Punjenje proračuna nije dovoljan razlog za privatizaciju Petrokemije

'Zapošljavanje bez natječaja nije dobra poruka.'

Piše: P/H

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas da treba vidjeti je li privatizacija kutinske Petrokemije isplativa i korisna za državu te ocijenio da je privatizacija državnih tvrtki potrebna Hrvatskoj jer država nije u načelu dobar vlasnik i dobar gospodarstvenik.

Josipović je kazao da mu se ne sviđa navodno zapošljavanje u Hrvatskim autocestama bez natječaja.

"Riječ je o uspješnoj tvrtci i treba vidjeti je li to uopće isplativo, pod kojim uvjetima, da li dijelom ili u cijelosti te koji su razlozi da bi se eventualno išlo u privatizaciju", kazao je Josipović u intervjuu Media servisu. Dodao je da se mora osigurati uredno funkcioniranje tvrtke i njezin razvoj.

"Ako se u u konačnici procjeni da je to korisno za državu, a ne puko punjenje proračuna, što nije dovoljan razlog, onda bismo mogli reći da je to opravdano", kazao je Josipović rekavši da očekuje da će svi parametri biti poznati javnosti i da će se o njima javno raspravljati.

Josipović je kazao da mu se ne sviđa navodno zapošljavanje u Hrvatskim autocestama bez natječaja.

"Teško mi je vidjeti kako to može biti u skladu sa zakonom, ali bit će inspekcije i ministarstvo provjerava", rekao je Josipović i naglasio kako "to nije dobra poruka" te da bi u svim javnim tvrtkama trebao biti natječaj.

Ocjenjujući rad hrvatske Vlade u prvih sto dana, Josipović je rekao da je to prekratak period s obzirom na količinu ozbiljnih problema, no dobrim potezima je ocijenio smanjenje proračuna i novu klimu u funkciji poduzetništva. Krenule su i akcije za otkrivanje onih koji su utajili porez i izbjegavaju plaćanje obveza prema državi, a na dobrom tragu je i rješavanje problema brodogradilišta, dodao je.

Komentarajući ankete koje pokazuju da je Vladi pala popularnost zbog nepopularnih mjera, Josipović je odgovorio da Vlada, pa i svi drugi koji su u politici, moraju voditi računa o toj situaciji, ali da tome ne smiju podleći.

Priznao je da je i njemu malo pao rejting.

"Moramo biti usmjereni na izvršavanje programa i politika koje smo zagovarali, a na kraju će građani dati svoju ocjenu jesmo li to dobro radili ili nismo", kazao je Josipović.

Upitan smatra li da je tzv. afera ZAMP bitno utjecala na pad njegovog rejtinga, predsjednik je odgovorio da "možda ima nešto, ali ne bitno".

"Mislim da je javnost prepoznala kolika je utemeljenost te priče. Ona, naravno, ne stoji", ustvrdio je. Na pitanje hoće li tužiti medije odgovorio je da je bilo elemenata za to, posebno u nekim napisima.

"Ali - ako ste u politici, onda s medijima treba raspravljati otvoreno, pred građanima raspravljati priču, a ne pred sudom. Da pojednostavim - da nisam političar, sigurno bih ih tužio", zaključio je Josipović.

Zamoljen za komentar nedavne izjave mons. Puljića da je crkva iznad države pri čemu je novinar podsjetio na istragu mogućeg slučaja svećeničke pedofilije, hrvatski predsjednik je rekao da su sve pravne i fizičke osobe u Hrvatskoj podložne hrvatskim zakonima i da tu nema iznimke. Na pitanje je li to trebalo prijaviti policiji odgovorio je kako se u načelu svako djelo treba prijaviti policiji.

"Ovdje ne znam kako stvari stoje sa zastarom, ali u moralnom smislu je svakako riječ o nedjelu koje treba ima svaku društvenu osudu, a da li i pravnu - to ovisi o državnom odvjetništvu i okolnostima slučaja.

Upitan treba li ispovijed ostati svećenička tajna, poput liječničke ili odvjetničke, odgovorio je da je to dio doktrine i ustroja u katoličkoj crkvi.

"Ne mislim da bi država trebala sebe uplitati u pitanje ispovjedne tajne, ali bi trebalo razmisliti kakva je savjest onoga koji prima ispovjed o tako teškom djelu i treba li to zatajiti", kazao je.

Josipović je na pitanje treba li medicinski potpomognutu oplodnju omogućiti i ženama bez partnera odgovorio da bi "trebalo podržati svakoga tko želi biti roditelj".

"Ja sam za liberalan pristup. Mislim da je svaki dječji osmijeh vrijedan i da nitko nema pravo prevenirati ambicije bilo koje osobe da bude roditelj", kazao je Josipović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zamp, ispovijed, pedofilija, petrokemija, crkva, hac