A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazalište.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Predstava 'Idiot' od 1. travnja premijerno u ZKM-u | Politika+
Kultura

MODERNIZIRANO: Predstava 'Idiot' od 1. travnja premijerno u ZKM-u

'Nakon dugo vremena ZKM se ponovno bavi klasičnom literaturom, a tom predstavom pokazujemo kako svaki tekst može biti suvremen', rekla je ravnateljica ZKM-a.

Piše: PolitikaPlus

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) 1. travnja premijerno će izvesti predstavu "Idiot", u režiji istaknutog makedonskog redatelja Ivana Popovskog, nastalu prema kultnom romanu F. M. Dostojevskog, koji svojom temom ulazi u dijalog s današnjim turbulentnim vremenom, a istodobno opisuje mnogo toga što odlazi i odumire, najavljeno je danas u ZKM-u.

Ivan Popovski, koji uz režiju potpisuje dramaturgiju i adaptaciju teksta, rekao je na konferenciji za novinare kako ne može točno reći zbog čega danas postavlja "Idiota" te da ga je u tom projektu vodila intuicija kako je sada trenutak da se to djelo igra. Ustvrdio je da roman ima puno dodirnih točaka s današnjim vremenom, a očekuje da će se predstava razvijati i nakon premijerne izvedbe.

Pohvalio je način na koji radi ansambl ZKM-a, istaknuvši kako glumci s kojima je radio vole svoj posao i to im je život, a konstruktivnu suradnju imao je i s ravnateljicom kazališta. Predstava se kratko pripremala, imali smo samo devet tjedana da, uz sve popratne probleme, uđemo u duboki svijet Dostojevskog, no bio je to i avanturistički posao na koji sam ponosan, dodao je.

"Idiot" je predstava drugih i drukčijih, a njome se nastavlja niz projekata ZKM-a posvećenih nerazumijevanju onih koji su drukčiji, što je jedno od osnovnih pitanja vremena u kojemu živimo, napomenula je ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč.

Nakon dugo vremena ZKM se ponovno bavi klasičnom literaturom, a tom predstavom pokazujemo kako svaki tekst može biti suvremen, ovisno o tome kako ga prikažemo i vidimo, istaknula je.

Nina Violić, koja će nastupiti u ulozi Nastasje Filipovne, rekla je kako je taj lik izrazito složen, nimalo plošan i plitak, a najviše ju je dotaknula njezina duboka nesreća. Ona ne vjeruje da ima pravo na život, to je njezin mazohizam za koji se nadam da će izaći u predstavi, dodala je.

Frano Mašković, u ulozi Kneza Miškina, zahvalio je ansamblu što su svi zajedno uložili velik trud u pripremu predstave i prilici da igra tako predivan tekst.

Urša Raukar, koja će glumiti Ninu Aleksandrovnu, smatra da je klasika u ZKM-u nepohodna, kao što je "Idiot", njegova ideja dobroga i ljudskoga potrebnija ovome gradu i zemlji više nego ikada.

U predstavi glume još, među ostalima, Milivoj Beader, Goran Bogdan, Nataša Dorčić, Maro Martinović, Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Jadranka Đokić, Damir Šaban, Zoran Čubrilo, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Filip Nola, Katarina Bistrović Darvaš, Dora Polić Vitez, Rajko Bundalo i Jasmin Telalović.

Scenu je oblikovala Nina Bačun, za scenski pokret bila je zadužena Jelena Vukmirica Makovičić, asistentica redatelja je Ivana Đula, a učiteljica pjevanja bila je Petra Antolić.

Kostimografkinja je bila Doris Kristić, koja je rekla kako su za predstavu napravljeni stilski kostimi kakvi već dugo nisu viđeni u domaćim kazalištima, s obzirom da se i klasični tekstovi osuvremenjuju. Po njezinim riječima, unatoč skromnom budžetu napravljen je veliki posao s kostimima koji bi mogao biti primjer ostalim hrvatskim kazalištima.

Predstava je trebala premijerno biti prikazana večeras, no zbog bolesti glumaca premijera je pomaknuta na nedjelju, 1. travnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dostojevski, idiot, kazalište, ZKM