A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pal-schmitt-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mađarski predsjednik Pal Schmitt plagirao doktorat, ali je odbio dati ostavku | Politika+
Svijet

TVRDOGLAV: Mađarski predsjednik Pal Schmitt plagirao doktorat, ali je odbio dati ostavku

'Predsjednik je 'nedodirljiv' prema mađarskom zakonu i samo on može donijeti odluku o svojoj ostavci.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Mađarski predsjednik Pal Schmitt, kojem je u četvrtak budimpeštansko sveučilište Semmelweis oduzelo doktorat zbog plagijata, odbio je dati ostavku jer smatra da njegov doktorat i funkcija šefa države nisu povezani.

Predsjednik je "nedodirljiv" prema mađarskom zakonu i samo on može donijeti odluku o svojoj ostavci, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Predsjednik Schmitt govorio je na državnoj televiziji u petak navečer naglasivši da je doktorat stekao prije 20 godina, a da je izabran za predsjednika države na izborima prije godinu dana.

"Iskreno, ne vidim nikakvu vezu između doktorata i predsjedništva. Prihvaćam da sam ostao bez titule, ali pišući disertaciju poštovao sam pravila koja su tada bila na snazi", rekao je. "Iako imam 70 godina, još uvijek imam energije i napisat ću novu disertaciju kako bi to dokazao."

Schmittu (69), dvostrukom osvajaču zlatne olimpijske medalje u mačevanju i četvrtom predsjedniku države nakon pada komunizma, sveučilište je oduzelo doktorat jer je nakon novinarskog otkrića o Schmittu kao plagijatoru na portalu hvg.hu provelo internu istragu i utvrdilo da su neka poglavlja disertacije prepisana od riječi do riječi. Schmittu je naslov oduzet uz obrazloženje da disertacija ne udovoljava znanstvenim i etičkim standardima.

Predsjednik je "nedodirljiv" prema mađarskom zakonu i samo on može donijeti odluku o svojoj ostavci, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban za jutarnji program radija Kossuth.

Sve oporbene stranke su tražile ostavku predsjednika koji se u četvrtak navečer vratio u Budimpeštu iz posjeta Južnoj Koreji, ali je izbjegao novinare koji su ga čekali u zračnoj luci.

Sav mađarski tisak pisao je u petak o toj aferi očekujući Schmmitovu ostavku i počeo je već nagađati o mogućem nasljedniku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

disertacija, lažni doktorat, Pal Schmitt