A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-cehok-112.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Optužno vijeće sutra o Čehoku, Patafti i ostalima: USKOK od njih traži 35,8 milijuna kuna | Politika+
Hrvatska

SUD: Optužno vijeće sutra o Čehoku, Patafti i ostalima: USKOK od njih traži 35,8 milijuna kuna

Čehok je prošlog ljeta gotovo 50 dana bio u istražnom zatvoru.

FOTO: Ivan Čehok
Piše: PolitikaPlus/Hina

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda sutra će početi sjednicu na kojoj mora odlučiti o utemeljenosti optužnice protiv bivšega varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, kojega USKOK tereti da je pogodovao suoptuženom poduzetniku Davoru Patafti i oštetio grad za najmanje 49,5 milijuna kuna.

Bivši varaždinski gradonačelnik optužen je da je od kraja 2007. do lipnja 2011., kada je uhićen, nekoliko puta pogodovao Pataftinim tvrtkama u poslovima s gradom i gradskim tvrtkama.

O optužnici protiv Čehoka, Patafte, Tomislava Kezelja, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode te tri Pataftine tvrtke T7 Grupe, T7 Visa i Winaira odlučivat će vijeće sutkinje Jasne Smiljanić, koja je sjednicu zatvorenu za javnost najavila za 2. i 4. travnja. Optužno vijeće optužnicu može potvrditi u cijelosti ili samo neke njezine dijelove, odbaciti je ili vratiti USKOK-u na doradu.

Čehoka i ostale USKOK je krajem prosinca prošle godine optužio za udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti te za pomaganje i poticanje na zloporabe. Bivši varaždinski gradonačelnik optužen je da je od kraja 2007. do lipnja 2011., kada je uhićen, nekoliko puta pogodovao Pataftinim tvrtkama u poslovima s gradom i gradskim tvrtkama.

Terete ga da je osigurao da Varaždin od Patafte i tvrtke Ekos Holding optuženog Vojvode kupi zemljišta za program poticane stanogradnje po cijeni znatno većoj od tržišne. Za to navodno nije bilo suglasnosti mjerodavnog ministarstva niti je grad trebao toliki broj POS-ovih stanova. Narcisu Huljev terete da je u dogovoru sa svojim šefom Pataftom od građevinskog vještaka tražila da se vrijednost zemljišta koja su prodavali i mijenjali s gradom procijeni po znatno većoj cijeni od tržišne.

Čehok je optužen i da je pogodovao tvrtki Winairu kako bi preuzela upravljanja varaždinskom zračnom lukom. U USKOK-u zaključuju da je Čehok zloporabama položaja i ovlasti osigurao da mjerodavna gradska tijela prihvate odluke kojima se grad obvezao Pataftinim tvrtkama isplatiti 47,7 milijuna kuna, a tvrtki optuženog Vojvode oko 1,8 milijuna.

Direktora trgovačkog društva Varkoma Tomislava Kezelja terete da je pomogao da se Pataftinoj tvrtki T7 Visu nezakonito omogući gradnja fiksnog pogona za mehaničko-biološku obradu otpada na lokaciji Brezju.

Po optužnici, Pataftinim tvrtkama nezakonito je pribavljeno i isplaćeno najmanje 35,8 milijuna kuna, a Varaždin i njegove tvrtke oštećene su najmanje za 49,5 milijuna kuna. Iz USKOK-a su najavili da će tijekom postupka tražiti oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Osim USKOK-a, protiv Čehoka je krajem listopada prošle godine optužnicu podiglo i Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici koje ga tereti zbog štetnog ugovora s gradskom tvrtkom Parkovima, čiji je bivši direktor Miljenko Ptiček optužen za poticanje Čehoka na to nedjelo.

Čehok je prošlog ljeta gotovo 50 dana bio u istražnom zatvoru iz kojega je izašao uz jamčevinu od 2,6 milijuna kuna. Iz zatvora u Remetincu polovicom srpnja dao je ostavku na gradonačelničku dužnost.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav kezelj, varaždin, davor patafta, korupcija, ivan čehok, uskok