A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjige-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zatipak, što god to bilo, izabran za najbolju novu hrvatsku riječ | Politika+
Kultura

NATJEČAJ: Zatipak, što god to bilo, izabran za najbolju novu hrvatsku riječ

Drugu nagradu i osvojio je Eduard Beg za riječ nekapnica, a treću Martina Kobaš za riječ dodirnik.

Piše: P/H

Riječ zatipak (tipfeler) pobijedila je na ovogodišnjem natječaju za najbolju novu hrvatsku riječ koji provodi časopis 'Jezik'.  Autor pobjedničke riječi Šandor Dembitz dobio je nagradu "Dr. Ivan Šreter" i 5000 kuna.

"Bitka za hrvatski jezik i dalje traje, što zbog utjecaja izvana, a što zbog jugonacionalista u Hrvatskoj koji i danas mrze hrvatski jezik".

Drugu nagradu i 3000 kuna osvojio je Eduard Beg za riječ nekapnica (napravica koja se utakne u grlić vinske boce radi spriječavanja kapanja vina pri nalijevanju), a Martina Kobaš za riječ dodirnik (touch screen) dobila je treću nagradu i 1500 kuna.

Povjerenstvu za izbor nove najbolje hrvatske riječi pristiglo je 1600 riječi koje je poslalo 1200 natjecatelja. U uži izbor predloženo je stotinjak riječi.

Ove godine dodijeljeno je po prvi puta priznanje "Dr. Ivan Šreter" za promociju hrvatske jezične kulture u poslovnoj komunikaciji. Priznanje su dobili autori Boška Trbojević, Lana Hudeček, Maja Matković iIgor Čutuk za Jezični priručnik Coca-Cole HBC Hrvatska.

Natječaj za najbolju hrvatsku riječ u organizaciji časopisa Jezik, prvi put je raspisan 1993. godine a njegov idejni začetnik je akademik Stjepan Babić. Godine 2006. pokrovitelj natječaja postaje Zaklada Dr. Ivan Šreter, a nazvana je po hrvatskom liječniku poznatom po tome što je u Jugoslaviji 80-ih progonjen zbog uporabe hrvatskog jezika.

Dr. Sanda Ham, glavna urednica časopisa Jezik i predsjednica Povjerenstva za izbor najbolje riječi, kazala je da je ovogodišnji, šesti natječaj izazvao najveću pozornost te da je na njega pristigao do sada najveći broj riječi i natjecatelja.

Književnik Hrvoje Hitrec ustvrdio je da "bitka za hrvatski jezik i dalje traje, što zbog utjecaja izvana, a što zbog jugonacionalista u Hrvatskoj koji i danas mrze hrvatski jezik".

U dosadašnjih pet natječaja nagrađene su riječi suosnik (koaksijalni kabel), uspornik (ležeći policajac), smećnjak (kontejner za smeće), raskružje (kružni tok prometa), naplatnica (naplatna kućica), opuštaonica (wellness), borkinja (žena borac), proširnica ili žilni potporanj (stent), daljinac (daljinski upravljač), pretjecajnik (pretjecajni trak na cesti), ispraznica (floskula), osjećajnik (emotikon), parkomat (aparat za naplatu parkinga).