A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Patti%20Smith.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Patti Smith album nazvala po psu iz 'Majstora i Margarite' | Politika+
Kultura

ALBUM: Patti Smith album nazvala po psu iz 'Majstora i Margarite'

"Oni koji su znatiželjni što znači 'Banga' neka pročitaju 'Majstora i Margaritu'. Knjiga je odlična. Neće vam biti žao ako ju pročitate", rekla je Smith gostujući na televiziji CBS.

Piše: PolitikaPlus

Pjevačica i rock-pjesnikinja Patti Smith svoj novi album "Banga", koji će izaći 5. lipnja, nazvala je po liku psa Poncija Pilata iz kultnog romana Mihaila Bulgakova "Majstor i Margarita".

"Oni koji su znatiželjni što znači 'Banga' neka pročitaju 'Majstora i Margaritu'. Knjiga je odlična. Neće vam biti žao ako ju pročitate", rekla je Smith gostujući na televiziji CBS.

Kultni satirično-fantastični roman Mihaila Bulgakova, nastao iz čak osam verzija rukopisa i objavljen 1966., čak 25 godina nakon piščeve smrti, izvorno se trebao zvati “Evanđelje po vragu”. Kritičari tvrde da je jedno od najboljih djela ruske literature. U knjizi je Banga pas Poncija Pilata koji je volio i poštovao svog gospodara smatrajući ga najmoćnijim čovjekom na svijetu, zbog čega se i sam pas osjećao kao povlašteno, uzvišeno i posebno biće.

Smith je također otkrila da je novi singl s nadolazećeg albuma "April Fool" posveta ruskom klasiku Nikolaju Vasiljeviču Gogolju. "'Pjesma April Fool' napisana je kao mali pozdrav Gogolju. Osvrće se na mrtve duše, odrpane kapute, zahrđale bicikle...", rekla je.

Njujorška umjetnica znana i kao "ikona punka" nikad nije skrivala ljubav prema literaturi, često ističući Bulgakova te francuskog pjesnika Arthura Rimbauda kao vječno nadahnuće.

"Banga" je prvi glazbeničin album s originalnim pjesmama nakon "Trampin'" iz 2004. godine. "Album govori o tome koliko je važno da poštujemo majku prirodu", kaže Smith.

Na njemu su također posvete prijateljima: pjesma "Nine" je napisana za rođendan Johnnyja Deppa, "This Is the Girl" je posvećena preminuloj soul divi Amy Winehouse, a jedna je pjesma za pokojnu glumicu Mariju Schneider, otkrila je 66-godišnja Smith.

Bend koji je svirao na albumu čine Pattini stari suradnici: basist Tony Shanahan, gitarist Lenny Kaye i bubnjar Jay Dee Daugherty, ali na "Bangi" gostuju i posebni gosti.

Osim Toma Verlainea iz kultne grupe Television i studijskog glazbenika Jacka Petruzzellija, Smith je ugostila i svoje dvoje djece: sina Jacksona i kćer Jesse Paris iz braka s pokojnim Fredom "Sonic" Smithom, gitaristom legendarnih MC5. Jesse je skladateljica filmske glazbe, a Jackson je gitarist, oženjen za Meg White iz grupe White Stripes.

Album je snimljen u njujorškom Electric Lady Studiju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

album, Patti Smith, glazba