A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-biciklista-089.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

PROSVJED Zagreb je od svojih biciklista napravio građane drugog reda | Politika+
Zagreb

FOTOGALERIJA: PROSVJED Zagreb je od svojih biciklista napravio građane drugog reda

Policija ih tjera da sa sigurnih pješačkih površina siđu na kolnike između tramvaja i automobila.

FOTO: Darko Kerić
Piše: PolitikaPlus/Radionet

Jesu li biciklisti u Zagrebu građani drugoga reda čiji se životi ugrožavaju inzistiranjem na zakonima za koje ne postoji infrastrukturna osnova? Za mnoge će, posebice bicikliste, odgovor na ovo pitanje biti potvrdan sve dok poput drugih naprednih gradova metropola ne bude imala mrežu logično postavljenih i povezanih biciklistički staza i sudionike u prometu koji će poštivati razumna prometna pravila.

Gradonačelnik Milan Bandić putem gradske internetske stranice biciklistima nudi kartu navodnih biciklističkih staza upravo s kojih policija tjera vozače bicikala i naplaćuje im kazne

Biciklisti tako danima negoduju na službenike u plavom koji im pišu kazne i opomene zbog kojih sa relativno sigurnih i neprometnih pješačkih površina, poput one od Hondolove do maksimirskog stadiona, moraju sići na jedan od najprometnijih gradskih kolnika (Maksimirska cesta) i zauzeti svoje mjesto između tramvaja i automobila čiji vozači također nisu sretni nastalom situacijom.

Istovremeno gradonačelnik Milan Bandić putem gradske internetske stranice biciklistima nudi kartu navodnih biciklističkih staza upravo s kojih policija tjera vozače bicikala i naplaćuje im kazne.

Čini se da Grad i MUP s biciklistima igraju ping-pong, a uz prosvjed ispred ove dvije institucije koji se održava danas (3. travnja), dio biciklista predlaže suspenziju nerazumnih prometnih pravila sve do rješavanja infrastrukturnih problema. Čini se da im policijska statistika ide u prilog. Naime, iako policijske akcije u Zagrebu nominalno štite pješake, brojke pokazuju da biciklisti realno ne ugrožavaju „hodače“ te da navedene akcije samo narušavaju odnos između ove dvije prirodno savezničke skupine.


Oko tisuću zagrebačkih biciklista prosvjedovalo je danas u organizaciji udruge Sindikata biciklista najprije ispred zagrebačke Gradske uprave, a zatim ispred zgrade MUP-a u Heinzelovoj tražeći da se riješe problemi vezani uz nedostatnu biciklističku infrasturkturu i, po njihovu mišljenju, nepotrebno kažnjavanje biciklista zbog takve infrastrukture te nedovoljnu sigurnost biciklista i drugo.
Prema podacima koji je Radio mreži Radionetu dostavio Zlatko Ancić  tijekom prošle godine je na području Policijske uprave zagrebačke stradalo 279 biciklista u prometu. Od toga ih je sedmero izgubilo živote, dok je teško ozlijeđenih bilo čak 74. Drugi sudionici u prometu su uzrokovali stradavanja biciklista u čak 98 slučajeva.


Biciklisti su se oko 17 sati okupili ispred zgrade Gradske uprave s natpisima na kojima je stajalo "Bicikli na ulice, auti u garaže!", " Infrastruktura, a ne diktatura!", "Potrubi ako voliš bicikl!", "Bicikl je rješenje za prometne probleme" i "Eee Milane, moj Milane". Prosvjednicima biciklistima govorio je predsjednik Sindikata biciklista Marko Gregović, koji je nakon toga otišao urudžbirati prijedloge i Gradskoj upravi darovati set za ping-pong tako da mogu, kako je rekao, uz partiju ping-ponga razmišljati o rješenjima.


Istovremeno su biciklisti u protekloj godini tek lakše ozlijedili trojicu (3!) pješaka, vozeći mimo propisa. Kada se uzme u obzir da je na području PUZ-a stradalo ukupno čak 574 pješaka u prometu, od toga 12 sa smrtnom posljedicom i čak 176 teško ozlijeđenih, teško je ne zaključiti kolika je realno mala  opasnost od biciklista u pješačkom prometu, ali i ne uočiti koliko je vožnja po zagrebačkim kolnicima opasna za bicikliste te koliko je inzistiranje na njoj nerazumno i društveno neodgovorno.

Tijekom prošle godine je na području Policijske uprave zagrebačke stradalo 279 biciklista u prometu. Od toga ih je sedmero izgubilo živote, dok je teško ozlijeđenih bilo čak 74. Drugi sudionici u prometu su uzrokovali stradavanja biciklista u čak 98 slučajeva

Zakon je jednak za sve, pa i za djecu koja također moraju voziti kolnicima tamo gdje ne postoje jasno označene biciklističke staze. Na konkretno pitanje kako bi se četrnaestogodišnjak na biciklu trebao kretati od okretišta Dubec do Trga bana Jelačića, iz policije odgovaraju da postoje biciklističke staze na dijelu Avenije Dubrave, Branimirovoj, Martićevoj i Palmotićevoj ulici te na sjevernoj strani Zelenog vala.Na dijelovima koji nemaju ucrtanu biciklističku stazu svi biciklisti moraju voziti kolnikom ili ako postoji pločnik, preostaje im  guranje  bicikla po njemu.

Samo tijekom prošle godine je policija sankcionirala 267 biciklista koji su biciklom upravljali po nogostupu, od toga ih je 147 dobilo pismeno upozorenje dok su drugi prošli s težim kaznama. S druge strane, policija tvrdi da pješaci gotovo nikada, ili u zanemarivom broju, ometaju promet po biciklističkim stazama i trakama  zbog čega Radio mreža Radionet nije dobila podatak  o broju kažnjenih pješaka temeljem toga prekršaja, iako mogućnost kažnjavanja postoji.

- Za sada imamo vrlo mali ili mizeran broj slučajeva da pješaci koriste biciklističke trake ili staze - tvrdi Ancić iz PUZ-a za radio mrežu Radionet.

Istovremeno, već dugi niz godina djeca  maloljetnici gotovo nesmetano prosjače na zagrebačkim raskršćima i prometnicima. Zagrebačka je policija tako u prošloj godini zabilježila samo 19 slučajeva u kojima su osobe mlađe od 18 godina izravno (ili neizravno njihovi roditelji, ako se radi o jako maloj djeci) na ovaj način ugrožavale svoje živote, ali i živote ostalih sudionika u prometu.
Prosvjednici su u skupinama Vukovarskom ulicom krenuli prema Heinzelovoj ulici i zgradi prometne policije MUP-a, gdje su htjeli predati svoje zahtjeve i set za ping-pong, ali, kako je rekla Iva Kvakić iz Sindikata biciklista, nisu ih primili. Najavila je da će predstavnici tog sindikata svoje zahtjeve i set za ping-pong MUP-u predati sutra u sklopu radnog vremena.
Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PUZ, MUP, promet, milan bandić, biciklizam, zagreb