Hrvatska

OBRAT: Nestale djevojčice pronađene, no Centar za socijalnu skrb privremeno ih oduzeo roditeljima!

'Svoje sam djevojčice uspjela vidjeti na dvije minute, a onda su mi ih uzeli... muž ih nije ni vidio.'

Piše: PolitikaPlus

Dvije djevojčice nestale jučer u Zaprešiću privukle su pažnju cijele nacije, no, roditelji, na sreću, nisu predugo morali biti u strahu od najgoreg - pronađene su danas poslijepodne žive i zdrave, u 10-ak kilometara udaljenom mjestu Marija Magdalena u općini Pušća.

No, to ne znači da roditelji mogu odahnuti, jer je Centar za socijalnu skrb odlučio da im na 60 dana oduzme skrb o djeci i povjeri ih baki!


"Sretna sam da su žive i zdrave, ali i očajna jer su nam ih uzeli. Muž Tomislav ih nije ni vidio."

- Šokirana sam! Svoje sam djevojčice uspjela vidjeti na dvije minute, a onda su mi ih uzeli i vode ih baki u Lukavec na 60 dana. Tako je odlučio Centar za socijalnu skrb, rekli su da se loše brinemo o njima. A one su se samo otišle igrati i baš u nedjelju nisu uzele mobitel koji uvijek imaju sa sobom. Sretna sam da su žive i zdrave, ali i očajna jer su nam ih uzeli. Muž Tomislav ih nije ni vidio, kroz suze govori majka Sanja Galić, kako izvještava reporter Jutarnjeg lista.


Za sada nije objavljeno koji je razlog nestanka sestara i jesu li one doista tek odlutale, a lako je moguće da to u interesu djece ostane tajna. No ako se iza priče ne krije ništa više od onoga što je do sada objavljeno i ako se roditelji odluče javno boriti, jasno je da ćemo o još jednoj u nizu prijekih procjena cent(a)ra za socijalnu skrb, koje se donose na štetu obitelji, ali i djece koju se navodno štiti, raspravljati još danima, na razini cijele nacije.


Nedavno smo tako imali slučaj kad se gotovo cijela nacija stavila u zaštitu roditelja kojima su pokušali oduzeti dijete pod izgovorom da se nisu sposobni za njega brinuti. To, dakako, nije prvi slučaj u kojem se pokazuje da su u centrima za socijalnu skrb prelaki na obaraču, te da njihove intervencije ponekad mogu proizvesti više štete nego koristi.