A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivica-kirin-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Podignute optužnice protiv Kirina, Mladinea i bivših čelnika Hrvatskih autocesta | Politika+
Hrvatska

FIMI MEDIA: Podignute optužnice protiv Kirina, Mladinea i bivših čelnika Hrvatskih autocesta

U USKOK-u tvrde da je zbog Kirinove zlouporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za 7,3 milijuna kn.

FOTO: virovitica-info
Piše: PolitikaPlus

Podignute su optužnice protiv bivših čelnika ministarstava i državnih poduzeća koji su sudjelovali u aferi Fimi medija, a riječ je o bivšem ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu, bivšim čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Mariju Crnjaku, Jurici Prskalu, Josipu Sapunaru i Zlatku Korparu te bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu.

 

Optužnicu protiv Kirina, koji je izjavio da ništa ne želi komentirati jer nije upoznat s optužnicom, podigao je USKOK, a protiv Mladinea i bivših čelnika HAC-a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Riječ je osobama koje su sudjelovale u izvlačenju novca i punjenju HDZ-ovog "crnog fonda", a nisu bile obuhvaćene optužnicom USKOK-a iz prosinca prošle godine kojom su obuhvaćeni HDZ, bivši predsjednik te stranke i bivši premijer Ivo Sanader, bivši rizničar, blagajnica i glasnogovornik stranke te vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ime i dvoje njenih suradnika.

Optužnicu protiv Kirina, koji je Hini izjavio kako ništa ne želi komentirati jer nije upoznat s optužnicom, podigao je USKOK, a protiv Mladinea i bivših čelnika HAC-a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Kirina se tereti da je od 2006. do 2008. na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a. MUP je, naime, izravnom pogodbom Fimi mediji dao 1,1 milijuna kuna vrijedan posao promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. MUP je novac isplatio, iako Fimi medija nije ispunila sve obveze iz ugovora.

Bivšeg "prvog policajca" se tereti i da je krajem kolovoza 2006. poništio javni natječaj za pet promidžbenih kampanja, iako je 17 tvrtki već preuzelo dokumentaciju, te odredio da se posao izravnom pogodbom sklopi s Fimi medijom. USKOK tvrdi da je Kirin to učinio unatoč mišljenju stručnog povjerenstva da se ponuda treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja, kao i razmotriti mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama pri čemu se mogla dogovoriti znatno niže cijena od cijene koju je ponudila Fimi media.

Nakon što su u proračunu za 2007. povećana sredstva za promidžbene kampanje, Kirin je u travnju 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude Fimi medije kojoj je MUP za pisanje scenarija, snimanje i emitiranje radijskih i televizijskih promidžbenih poruka isplatio 16,1 milijun kuna.

U USKOK-u tvrde da je zbog Kirinove zlouporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za 7,3 milijuna kuna.

Za zlouporabe položaja i ovlasti optuženi su i bivši čelnici HAC-a i Fonda za zaštitu okoliša i enregetsku učinkovitost.

Bivše predsjednike uprava HAC-a Crnjaka i Prskala te bivšeg člana uprave Sapunara tereti se da su od kraja 2005. do sredine 2009. na traženje Sanadera i tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića sklapali poslove s privatnom marketinškom agencijom Fimi media svjesni da su robe i usluge mogli nabaviti jeftinije i, kako tvrdi tužiteljstvo, znajući da se preko Fimi medije pribavlja novac za vladajuću stranku HDZ.

Po prvoj točki optužnice terete se za štetu od 7,8 milijuna kuna koliko su platili Fimi mediji za usluge, primjerice organiziranje svečanosti za otvaranje tunela i novih dionica cesta te medijske kampanje za ENC uređaje, a kako se doznaje, jednom prilikom su platili 11.000 kuna za 50 torti, što je, tvrdi tužiteljstvo, dvostruko skuplje od realne cijene.

Drugom točkom optužnice Prskala se tereti da je zajedno s bivšim predsjednikom uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Zlatkom Korparom osigurao 1,2 milijuna kuna vrijedne poslove s Fimi medijom na štetu Autocesta. I u ovom slučaju optuženi su navodno radili na zahtjev Sanadera i Barišića te znali da novac završava u HDZ-u.

Bivši čelnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mladineo također je optužen da je sklapao nezakonite poslove s Fimi medijom i to od travnja 2008. do kraja 2009. Tereti ga se da je pritom kršio Zakon o javnoj nabavi i da je, kao i HAC-ovci, znao da se na taj način puni "crni fond" HDZ-a.

Mladineo je navodno sklopio tri ugovora za promidžbene aktivnosti, kao što je izrada televizijskih spotova i oglasa za obilježavanje Dana planeta zemlje. U tužiteljstvu tvrde da je bezuvjetno prihvatio ponudu Fimi medije, bez da ju je usporedio s cjenikom HRT-a po kojemu bi Fond imao i do 50 posto popusta. Na taj je način navodno oštetio Fond za oko 1,7 milijuna kuna.

Kako se doznaje, u optužnici protiv njega ne spominju se Sanader i Barišić.

 

Bivši čelnik Hrvatskih šuma Darko Beuk još je jedan osumnjičenik iz slučaja Fimi medija protiv kojega je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog nezakonitog "punjenja" HDZ-ovog "crnog fonda", a na teret mu se stavlja da je Hrvatske šume oštetio za nešto više od milijun kuna.

Riječ je o trećoj optužnici zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva protiv odgovornih osoba iz državnih institucija i tvrtki koje su na zahtjev bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovale s privatnom marketinškom tvrtkom Fimi medija i preko nje izvlačili novac za HDZ-ov "crni fond".

Beuka se tereti da je kao predsjednik Uprave Hrvatskih šuma od rujna 2006. do prosinca 2007. na Sanaderov i Barišićev zahtjev angažirao Fimi mediju za obavljanje raznih poslova po cijeni većoj od tržišne, oštetivši državnu tvrtku kojoj je bio na čelu za nešto više od milijun kuna. U tužiteljstvu tvrde da je i on znao kako se preko Fimi medije prikuplja novac za financiranje HDZ-a. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

policija, DORH, USKOK, MUP, ivica kirin