Hrvatska

KREDITNE OBAVEZE: Vlada: 1,8 milijardi kuna obveza brodogradilišta, pretvorila u javni dug

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o preuzimanju kreditnih obveza brodogradilišta 3. maj, Brodotrogir i Brodosplit..

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o preuzimanju kreditnih obveza brodogradilišta 3. maj, Brodotrogir i Brodosplit u iznosu od 1,837 milijardi kuna, po osnovi izdanih državnih jamstava, u javni dug Hrvatske.

 

Vlada će radi preuzimanja obveza triju brodogradilišta zaključiti ugovor o kreditu s bankom Credit Suisse International u Londonu pod povoljnijim uvjetima nego dosad, rekao je ministar financija Slavko Linić.

 

Uvjeti su dvije godine počeka i četiri godine otplate, uz isključivanje jednokratne naknade od 1,7 posto i s kamatom koja je za jedan posto povoljnija nego ranije, kazao je Linić.

 

Preuzimanje kreditnih obveza brodogradilišta, osiguranih državnim jamstvima, radi se u sklopu programa restrukturiranja hrvatske brodogradnje koji su prihvatili Europska komisija i hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

 

Na sjednici je također prihvaćen sporazum o financiranju programa IPA - komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2011. godinu.

 

Ukupna vrijednost programa iznosi 420 milijuna kuna, od čega je darovnica EU 256 milijuna kuna, a ostatak će sufinancirati Hrvatska, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, slavko linić