A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/iran-vjezba-protuzracne-obrane-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Južna Koreja i SAD zabrinuti: Pjongjang planira novi nuklearni pokus | Politika+
Hrvatska

ALARM: Južna Koreja i SAD zabrinuti: Pjongjang planira novi nuklearni pokus

Pjongjang tvrdi da će raketa samo lansirati meteorološki satelit u orbitu, međutim Južna Koreja i Sjedinjene Države tvrde da je u pitanju pokus balističkog projektila.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjeverna Koreja osim što namjerava lansirati satelitsku raketu usprkos rezoluciji UN-a, priprema i treći test nuklearnog oružja, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.

Pozivajući se na neidentificirane obavještajne izvore, Yonhap prenosi kako Sjeverna Koreja "u tajnosti priprema nuklearni pokus" na istoj lokaciji na kojoj je izvršila i prva dva testa.

Yonhapov izvor izvješćuje kako satelitske snimke pokazuju da radnici na sjeveroistoku Koreje kopaju tunel u gradu Punggyue-ri u okrugu Kilju, kao dodatak rudnicima u kojima su, kako zapad smatra, izvršeni nuklearni pokusi 2006. i 2009. godine.

"Potvrdili smo da je rad na iskapanju stigao u finalnu fazu", citira agencija obavještajni izvor i navodi kako satelitske snimke pokazuju gomile iskopane zemlje i pijeska na ulazu u tunel.

Režim u Pjongjangu koji se prije tri godine povukao iz šesterostranih pregovora o prekidu razvoja svog nuklearnog programa, u veljači je pristala prekinuti nuklearne pokuse, obogaćivanje urana i lansiranje raketa dugog dometa u zamjenu za humanitarnu pomoću hrani i lijkeovima, otvorivši tako put mogućem ponovnom uspostavljanju pregovora.

U međuvremenu je otkriveno da Pjongjang tajno planira lansiranje rakete ovoga mjeseca, vjerojatno između četvrtka i sljedećeg ponedjeljka. Pjongjang tvrdi da će raketa samo lansirati meteorološki satelit u orbitu, međutim Južna Koreja i Sjedinjene Države tvrde da je u pitanju pokus balističkog projektila.

Dva prethodna pokušaja lansiranja raketa dugog dometa nisu uspjela, ali Washington tvrdi da raketni program Sjeverne Koreje rapidno napreduje i da bi za manje od pet godina mogao zaprijetiti američkom kontinentu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nuklearni pokus, južna koreja, sjeverna koreja