A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/lansiranje-satelita-sjevernakoreja.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sjeverna Koreja postavila raketu na lansirnu rampu | Politika+
Svijet

UNATOČ PROSVJEDIMA: Sjeverna Koreja postavila raketu na lansirnu rampu

Novinarima je dopušteno da se približe na 50 metara od lansirne rampe, a lansiranje rakete predviđeno je u razdoblju između 12. i 17. travnja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjevernokorejska raketa kojom će idući tjedan u orbitu navodno biti lansiran satelit postavljena je na lansirnu rampu, unatoč prosvjedima međunarodne zajednice koja smatra da se zapravo radi o pokusnom lansiranju balističkog projektila, izvijestili su u nedjelju strani novinari iz svemirskog centra u Tongčang-riju.

 

Sjevernokorejske vlasti prvi su put dopustile stranim novinarima i izvjestiteljima obilazak novog svemirskog centra izgrađenog na poluotoku Čolsanu, od kineske granice udaljenom oko 50 km. Do centra su prebačeni posebnim vlakom.

 

Političkom odlukom o dopuštenju novinarskog posjeta centru, sjevernokorejske vlasti žele pokazati da raketa Una-3 nije balistička raketa, kako smatraju i tvrde Sjedinjene Države i njihovi saveznici, osobito Južna Koreja i Japan.

 

Novinarima je dopušteno da se približe na 50 metara od lansirne rampe, a lansiranje rakete predviđeno je u razdoblju između 12. i 17. travnja.

 

Raketa visoka 30 metara, promjera 2,5 metra trebala bi u orbitu izbaciti satelit za promatranje Zemlje, kojim će se omogućiti informacije o obradivim površinama, o šumama te o prirodnim resursima Sjeverne Koreje. Strani izvjestitelji su izbliza pogledali i satelit težak 100 kg, opremljen s pet antena i solarnim pločama.

 

SAD i saveznici optužuju Sjevernu Koreju da se sprema za pokus lansiranja balističke rakete.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sjeverna koreja, lasiranje, balistički projektil