Kultura

PROMJENE: Gruzija će muzej posvećen Staljinu pretvoriti u muzej represije

'Povijest se ne može izbrisati i ta mučna stranica povijesti naše zemlje mora biti istinito ispričana unutar ovih zidova', rekao je gruzijski ministar kulture.

Piše: PolitikaPlus

Gruzija će muzej posvećen najpoznatijem od svih Gruzijaca, Josefu Vasirinonoviču Staljinu, pretvoriti u muzej staljinističke represije, doznaje se iz službenih izvora.

Staljinov muzej, smješten u Goriju, oko 50 kilometara sjeverozapadno od Tbilisija gdje je diktator rođen 1878., "jednostavno je u suprotnosti sa sadašnjošću i budućnošću", izjavio je gruzijski ministar kulture Nicoloz Rouroua.

"Povijest se ne može izbrisati i ta mučna stranica povijesti naše zemlje mora biti istinito ispričana unutar ovih zidova", dodao je ministar tijekom posjeta muzeju. Muzej je svoja vrata otvorio 1937. u rodnoj kući Staljina, a 1957. je izgrađena monumentalna građevina od granita i mramora s izložbom postavljenom u Staljinovu čast i slavu.

Godine 2010. vlasti predsjednika Mihaila Saakašvilija su uklonile golemu skulpturu Staljina koja je dominirala središnjim trgom u Goriju od 1952., godinu dana prije smrti diktatora odgovornog za smrt milijuna ljudi.

Gruzija je posebnim zakonom zabranila bivšim komunističkim dužnosnicima i pripadnicima KGB-a obnašanje javnih dužnosti. Od prošle se godine obilježava i "Dan sovjetske okupacije" u spomen na invaziju Crvene armije 1921. godine na tada nezavisnu Gruziju koja je potom postala dio SSSR-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gori, gruzija, staljin, muzej