A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/uriho.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dan otvorenih vrata ustanove URIHO | Politika+
Zagreb

REHABILITACIJA: Dan otvorenih vrata ustanove URIHO

Djelatnost URIHO-a odnosi se na profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić posjetio je danas prostorije ustanove za zapošljavanje osoba s invaliditetom, URIHO, i istaknuo važnost postojanja takvih ustanova za širu društvenu zajednicu.

 

URIHO je danas organizirao Dan otvorenih vrata, a Bernardić je tom prigodom obišao njihov proizvodni pogon na zagrebačkoj Kajzerici. Naglasio je kako je URIHO primjer kojim se pokazuje da se na drukčiji način može razvijati društvo jednakih šansi. "Ovdje radi preko 300 osoba koji imaju manju produktivnost jer su ograničeni svojim invaliditetom, ali koje stvaraju i pridonose društvu", rekao je dodavši da društvo to mora prepoznati i poticati kroz svoj zakonodavni okvir.

 

"Nadam se da će se uskoro u Hrvatskom saboru usvojiti model i način funkcioniranja socijalnog poduzetništva kao jedan od stupova normalnog i razvijenog europskog društva kako bi svi oni koji su zbog nekog razloga u manjoj mogućnosti da rade imali jednaku priliku", istaknuo je Bernardić dodavši da "izjednačavanje mogućnosti znači izjednačavanje šansi". Naglasio je da će Grad, kao osnivač, i dalje financijski pomagati tu ustanovu.

 

Ravnatelj URIHO-a Josip Držaić objasnio je da se na Kajzerici odvija veći dio cjelokupne proizvodnje URIHO-a, a to je ujedno i mjesto gdje bi u budućnosti trebao niknuti novi centar za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom sa sportskom dvoranom. Ustanova za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem, URIHO, pod ovim imenom djeluje od 1996. godine. Ustanova je nasljednik najstarije zaštitne radionice u Hrvatskoj koja je djelovala pod nazivom "Ivančica", a osnovana je 1946. godine u Zagrebu.

 

Djelatnost URIHO-a odnosi se na profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a zaposlenici rade u proizvodnji tekstilnih i kožnatih proizvoda, ortopedskih pomagala, zaštitne i namjenske obuće, tiskarskih proizvoda i usluga te kartonske ambalaže, keramičkih proizvoda i proizvoda od metala. Ustanova zapošljava petstotinjak osoba, od čega je njih 56 posto osoba s invaliditetom, dok kroz programe Radnog centra i radionica (virtualne, kreativne, sportske), te program sportskih sadržaja sudjeluje više od 800 osoba s različitim vrstama invaliditeta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dani otvorenih vrata, uriho