A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nacisti-kukasti-kriz-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Skup ekstremne desnice žalosna je stvar za Hrvatsku, ali on ne smije biti zabranjen! | Politika+
IVAN HRSTIĆ

KOLUMNA: Skup ekstremne desnice žalosna je stvar za Hrvatsku, ali on ne smije biti zabranjen!

Uvodimo li delikt mišljenja? Možda bismo trebali, ali dok takve zakone nemamo, to što Miljak kaže nema nikakve veze s održavanjem skupa.

Piše: Ivan Hrstić


Organizator skupa je HČSP, stranka koja je 'gotovo pa parlamentarna' (Ruža Tomašić je u Sabor ušla na zajedničkoj listi s HČSP-om i to najviše zahvaljujući glasovima HČSP-a), a tko su sve njihovi gosti, hoće li oni doći ili ne, to one koji izdaju dozvole za okupljanje ne bi trebalo biti briga. Što se njih tiče kakve su sve stavove pojedinci koji će sudjelovati na skupu izricali u nekim drugim prilikama?!?

Jednom sam skup olinjalih starih partizančina u Kumrovcu nazvao balom vampira, no sad je jasno da nisam bio u pravu, jer mi nedostaje komparativa i superlativa za opis skupa kojeg naciji priređuje HČSP, jedna od pravaških stranaka koja je u posljednje vrijeme odlučila skrenuti maksimalno udesno i pri tome poloviti sve glasove ekstremne desnice u Hrvata. A valjda i na planetu.

U kratkom roku se pokazalo da nema vlasnika relevantnog prostora u Zagrebu koji bi bio spreman da se njegovo ime povezuje s međunarodnom konferencijom nacionalista, među kojima je i popriličan broj neonacista. Dakako, tome je itekako pomogao pritisak medija, pa i visokih državnih dužnosnika, među njima i predsjednika republike. Predsjednik vlade također je najavio akciju.

- Oni koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka i grabež hrvatskog teritorija u Hrvatsku mogu doći kao turisti, ali nikako ne kao prosvjednici. Da se radi samo u hrvatskim strankama, ajde de, ali radi se o brojnim strankama iz nekoliko europskih zemalja koje se zalažu za grabež hrvatskog teritorija, progon Roma, Židova, odnosno svih drugačijih. Ovakav prosvjed jednostavno ne možemo dopustiti, izjavio je premijer Zoran Milanović.

Uvodimo li delikt mišljenja? Možda bismo trebali. Josip Miljak jučer je ponovno zanijekao zločin u Jasenovcu, više puta ponovivši da je to bio 'samo' radni logor. Izjava za svaku osudu, možda bismo trebali i zakone prema kojima bi to bilo i za presudu, ali dok takve zakone nemamo, to što je Miljak izgovorio nema nikakve veze s održavanjem skupa kojeg on organizira.

Na prvi pogled, ako nismo dio malobrojne skupine koja glasuje za ovakvu opciju, nemamo što zamjeriti Josipoviću ni Milanoviću. Glupo zvuči, no, iako se u biti slažem s njhovim ocjenama o organizatorima ovog skupa, mislim da su se ovog puta ipak zaletjeli, umjesto da posao prepuste onima koji bolje poznaju zakonske paragrafe. Hrvatska je, koliko znam, i dalje slobodna zemlja i u njoj slobodno mišljenje mogu izražavati svi koji pri tom ne krše pozitivne zakone i ne ugrožavaju javni red i mir.

Iako skup ovako šarenog sastava, s ljudima kojima agresija nije strana, uvijek i u svakom trenutku može skrenuti u neželjenom smjeru, u ovom trenutku nema baš nikakve osnove za zabranu njegovog održavanja. Organizator skupa je HČSP, stranka koja je 'gotovo pa parlamentarna' (Ruža Tomašić je u Sabor ušla na zajedničkoj listi s HČSP-om i to najviše zahvaljujući glasovima HČSP-a), a tko su sve njihovi gosti, hoće li oni doći ili ne, to one koji izdaju dozvole za okupljanje ne bi trebalo biti briga. Što se njih tiče kakve su sve stavove pojedinci koji će sudjelovati na skupu izricali u nekim drugim prilikama?!? Uvodimo li delikt mišljenja? Možda bismo trebali. Josip Miljak jučer je ponovno zanijekao zločin u Jasenovcu, više puta ponovivši da je to bio 'samo' radni logor. Izjava za svaku osudu, možda bismo trebali i zakone prema kojima bi to bilo i za presudu, ali dok takve zakone nemamo, to što je Miljak izgovorio nema nikakve veze s održavanjem skupa kojeg on organizira. Ne možemo se ne zapitati što je kojeg vraga trebalo Miljku da nam pod nos dovlači svu tu menažeriju? No, najavljeni cilj prosvjeda nije nikakvo rušenje ustavnog poretka.

Osim ako imaju manje prava oni koji misle drugačije od nas? Dakako, u MUP-u će pri procjeni obujma potrebnog osiguranja takvog skupa u obzir uzeti sve relevantne faktore, ali zabrana na temelju ovako klimavih argumenata i nejasne zakonske osnove, u demokratskoj zemlji ne bi uopće trebala doći u obzir.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, ivo josipović, josip miljak, prosvjed, zabrana okupljanja, hčsp