A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/george_washington.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

George Washington proglašen najvećim britanskim neprijateljem | Politika+
Scena

BROJ JEDAN: George Washington proglašen najvećim britanskim neprijateljem

Američki rat za nezavisnost od 1775. do 1783. bio "najteži poraz Britanskoga Carstva".

Piše: PolitikaPlus

Vođa američke revolucije i kasnije prvi američki predsjednik George Washington proglašen je u anketi britanskog Nacionalnog vojnog muzeja najvećim neprijateljskim vojnim zapovjednikom zbog njegovih sposobnosti na bojištu i goleme važnosti pobjede koju je ostvario nad Britanskim Carstvom.

U natjecanju koje je organizirao Nacionalni vojni muzej u Londonu Washington je trijumfirao ispred junaka irske borbe za nezavisnost Michaela Collinsa, frnacuskoga vojskovođe Napoleona Bonapartea, njemačkoga feldmaršala Erwina Rommela i Mustafe Kemala Ataturka, utemeljitelja moderne Turske.

Kao argument u prilog Washingtonu povjesničar Stephen Brumwell kaže da je američki rat za nezavisnost od 1775. do 1783. bio "najteži poraz Britanskoga Carstva". "Njegova sposobnost vodstva bila je presudna", objasnio je.

Washington je bio hrabar zapovjednik koji je znao nadahnuti svoje borce, predvodio ih je, a znao se nositi i s političarima u Kongresu i sa saveznicima Francuzima, kaže Bromwell. Iznad svega, nikad se nije predavao.

U online ispitivanju sudjelovalo je više od osam tisuća ljudi koji su izabrali petoricu po Britance "najgorih" zapovjednika, onda su ih ovaj vikendi stručnjaci vojnog muzeja i povjesničari rangirali u javnoj raspravi.

Glavni je kriterij izbora bio je da je zapovjednik morao voditi vojsku u bitki protiv britanskih snaga pa je zato otpao Adolf Hitler, te da to mora biti zapovjednik iz razdoblja koje pokriva muzej, što znači od 17. stoljeća naovamo.

Michaela Collinsa nahvalili su kao velikog taktičara koji je pobijedio britanske snage u njihovoj zemlji, Bonaparte je u raznim dijelovima svijeta bio opasan za Britaniju gotovo četvrt stoljeća, dok nije poražen kod Waterlooa. Rommel je izazivao strah i strahopoštovanje Britanaca u sjevernoj Africi u Drugome svjetskom ratu, a Ataturk je vodio postrojbe u jednom od najvećih britanskih vojnih poniženja, u bici na Galipolju.

Matthew Hughes iz londonskoga sveučilišta Brunela rekao je da su Napoleon i Rommel obojica bila izvrsni operativni zapovjednici, ali na kraju nisu ostvarili ništa konkretno na političkoj razini. "Ostala trojica su zanimljivija jer ostvarila politički cilj koji je opstao".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, amerika, george washington