Kultura

IZLOŽBA: Filmovi Tomislava Gotovca u New Yorku i izložba u Varšavi

Tomislav Gotovac u svom radu je u kontinuitetu od 1960. pa sve do smrti 2010. godine koristio sve raspoložive oblike kreativnog izražavanja.

Piše: PolitikaPlus

Rani filmovi multimedijskog umjetnika Tomislava Gotovca bit će uskoro prikazani u Anthology Film Archives u New Yorku, a njegova samostalna izložba otvorena je u varšavskom Institutu avangardi, priopćio je večeras Institut "Tomislav Gotovac".

Samostalna izložba Toma Gotovca "Sve je počelo na Rio Grande, gdje I was Male Bride i vidio Tragic Hunt na Battleground i čuo The Glenn Miller Story", u kojoj je prikazan njegov rad od samog početka, izbor iz serija kolaža nastalih šezdesetih godina te nekoliko važnih primjera iz eksperimentalnoga filmskog opusa, otvorena je u varšavskom Institutu avangardi 13. travnja.

Tomislav Gotovac u svom radu je u kontinuitetu od 1960. pa sve do smrti 2010. godine koristio sve raspoložive oblike kreativnog izražavanja, uključujući vlastito tijelo, ponašanje i životni prostor, a što su bili ishodišni elementi kustosici Mariji Matuszkiewicz u koncipiranju postava izložbe. Osim tih radova na izložbi, koja je otvorena do 26. svibnja, istaknuto mjesto zauzimaju i primjeri Gotovčevog djelovanja u medijima, prvenstveno u "Studentskom listu" i "Poletu" krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.

Gotovčevi rani filmovi bit će uskoro prikazani u Anthology Film Archives u New Yorku, kultnom mjestu svih filmskih stvaralaca i gledalaca. Program pod nazivom Yugoslav Experimental Cinema prezentirat će dinamičnu scenu koja je od pedesetih do kraja osamdesetih godina bila karakteristična za cijeli niz autora okupljenih u filmske klubove, navodi se, među ostalim, u priopćenju Instituta "Tomislav Gotovac". Od osobite važnosti, istaknuto je, bili su festivali poput zagrebačkog GEFF-a na kojima su, uz najkvalitetnije domaće filmove, prikazivani i eksperimentalni filmovi svjetski relevantnih autora. Tomislav Gotovac bio je jedan od ključnih sudionika tih događaja pa mu je i ovom prilikom pripala čast da otvori program projekcijom filmova "Prije podne jednog fauna" (1963.) i "Krug" (Jutkevič-Count) iz 1964. godine".

Uz Gotovca, u programu će biti prikazani filmovi niza autora kao što su Mihovil Pansini, Ivan Martinac, Ana Nuša Dragan, Slobodan Šijan, Ivica Matić, Vladimir Petek, Želimir Žilnik i drugi.

Program "Yugoslav Experimental Cinema" organiziran je povodom izlaska iz tiska knjige Pavla Levija "Cinema by other means" (Oxford University Press). Pavle Levi je istaknuti filmski teoretičar i profesor na filmskim studijima Stanford University.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložba, tomislav gotovac, new york