A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/dapd-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Njemačke tvrtke nezadovoljne mađarskom gospodarskom politikom | Politika+
Mojbiz

ISTRAŽIVANJE: Njemačke tvrtke nezadovoljne mađarskom gospodarskom politikom

Riječ je ponajprije o golemim posebnim porezima nametnutima u nekoliko sektora, uključujući bankovni i sektor telekomunikacija.

FOTO: dapd
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Dvije trećine njemačkih i austrijskih kompanija izražava veliko nezadovoljstvo gospodarskom politikom koju vodi Mađarska, a njezin je rejting kao odredišta za ulaganja u naglom padu, pokazalo je u ponedjeljak najnovije istraživanje.

Riječ je ponajprije o golemim posebnim porezima nametnutima u nekoliko sektora, uključujući bankovni i sektor telekomunikacija.

Prema istraživanju koji je provela njemačka gospodarska komora u Mađarskoj, čak 87 posto ulagača nezadovoljno je agresivnom politikom koju provodi mađarska vlada u posljednje dvije godine, a riječ je ponajprije o golemim posebnim porezima nametnutima u nekoliko sektora, uključujući bankovni i sektor telekomunikacija.

"Praktički nitko od 200 sudionika istraživanja nije iskazao zadovoljstvo. Svi poslovni segmenti dijele isto mišljenje, uz manja odstupanja", stoji u izvješću gospodarske komore.

Njemačka je najveći izvor stranih ulaganja za mađarsko izvozno orijentirano gospodarstvo, koje je sada na rubu recesije. Vlada u Budimpešti nastoji održati dotok kapitala u zemlju budući da joj pravni spor s Bruxellesom priječi početak pregovora o financiranju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Europskom unijom.

Istraživanje je pokazalo da je Mađarska pala na 10. mjesto na listi omiljenih ulagačkih odredišta njemačkih tvrtki u regiji srednje i istočne Europe, dok je još prije godinu dana bila na 4. mjestu. Uz Njemačku, gotovo četvrtina sudionika istraživanja dolazi iz ostalih europskih zemalja, poglavito Austrije, i oni također dijele mišljenje njemački tvrtki, pokazalo je nadalje to istraživanje.

Konzervativna vlada premijera Viktora Orbana uvela je najveći porez bankama u EU-u i posebne krizne poreze u sektorima telekoma, maloprodaje i energetike. Vladin program lakše otplate kredita građana u stranoj valuti po znatno nižem valutnom tečaju od tržišnih, također je bankama izazvao goleme gubitke, smanjivši njihove kreditne plasmane.

Sektori najviše pogođeni tim porezima u pretežitom su stranom vlasništvu. U prošloj su godini krizni porezi doprinijeli 14-postotnom padu ulaganja u telekom sektor i 18-postotnom padu ulaganja u financijske sektore, pokazalo je istraživanje njemačke gospodarske komore u Mađarskoj.

Automobilska industrija nije bila pogođena kriznim porezima, a nova 800 milijun eura vrijedna tvornica njemačkog Daimlera mogla bi čak pomoći Mađarskoj da izbjegne recesiju u ovoj godini, povrh širenja Audijevih postrojenja.

U istraživanju je 71 posto kompanija kazalo da bi ponovno izabralo Mađarsku kao investicijsko odredište, nasuprot njih 83 posto u 2011. godini, no rekordnih čak 29 posto kazalo da će otići u neku drugu zemlju. U ranijem istraživanju svega 17 posto sudionika je reklo da će otići drugdje.  To ne znači da te tvrtke planiraju otići iz Mađarske u kratkoročnoj perspektivi, no to je znak upozorenja koji pokazuje da je potrebno još mnogo novih napora kako bi ta zemlja ostala atraktivna za ulaganja, navodi se u izvješću komore.

Situaciju u Mađarskoj ocijenilo je lošom 68 posto sudionika istraživanja, nasuprot njih 44 posto u 2011. godini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

daimler, mađarska, porezi