A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/croatia-009.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ukupno zaračunata premija osiguranja pala 0,8 posto, pad udjela CO | Politika+
Tvrtke

HUO: Ukupno zaračunata premija osiguranja pala 0,8 posto, pad udjela CO

Ukupno zaračunata bruto premija 27 društava za osiguranje na kraju ožujka je iznosila 2,5 milijardi kuna.

Piše: P/H

Ukupno zaračunata bruto premija 27 društava za osiguranje na kraju ožujka je iznosila 2,5 milijardi kuna, što je 0,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kumulativni su podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Zaračunata premija Croatia osiguranja pala je za 3 posto u odnosu na isto razdoblje 2011., što je utjecalo i na smanjenje udjela CO na hrvatskom tržištu, sa 38,35 posto krajem ožujka prošle godine na 37,52 posto krajem trećeg mjeseca ove godine.

Po podacima HUO-a, u skupini neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija na kraju ožujka iznosila je 1,96 milijardi kuna, što je u odnosu na ožujak lani pad za 1,6 posto, dok je u skupini životnih osiguranja zaračunata bruto premija porasla za 2 posto, na 572,6 milijuna kuna.

Među 27 društava za osiguranje vodeću poziciju na hrvatskom tržištu i nadalje ima Croatia osiguranje koje je krajem ožujka imalo premiju u iznosu od 951,1 milijun kuna. To je pad zaračunate premije za 3 posto u odnosu na isto razdoblje 2011., što je utjecalo i na smanjenje udjela Croatia osiguranja na hrvatskom tržištu, sa 38,35 posto krajem ožujka prošle godine na 37,52 posto krajem trećeg mjeseca ove godine.

Drugo mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja zauzima Allianz Zagreb koji je zabilježio rast ukupno zaračunate premije za 11,7 posto. Premija Allianza Zagreb krajem ožujka iznosila je 315,8 milijuna kuna, što je u ukupnoj premiji udio od 12,46 posto.

Treće i četvrto mjesto na kraju ožujka imala su dva osiguravajuća društva koja se bave samo neživotnim osiguranjima - Euroherc s premijom od 214,9 milijuna kuna, što je udio od 8,48 posto, te Jadransko osiguranje s premijom većom od 144 milijuna kuna i udjelom od 5,68 posto. Pritom oba osiguranja bilježe pad premije, Euroherc za 4,5 posto, a Jadransko za 2,3 posto.

Peto mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja s udjelom od 4,17 posto imalo je društvo Kvarner VIG sa zaračunatom premijom u iznosu od 105,6 milijuna kuna, što je u odnosu na kraj lanjskog ožujka pad za 6,8 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

premije, huo, Hrvatski ured za osiguranje, osiguranje, croatia osiguranje