A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/larger_lucky-.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Predstava 'Sad sam lucky' Matije Ferlina premijerno u ZPC-u | Politika+
Kultura

SCENA: Predstava 'Sad sam lucky' Matije Ferlina premijerno u ZPC-u

Premijerno će se izvesti večeras u Zagrebačkom plesnom centru..

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Predstava "Sad sam lucky", dio serije solo komada "Sad sam" kojima je Matija Ferlin, jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih koreografa i izvođača, privukao pozornost publike i kritike na međunarodnoj sceni, premijerno će se izvesti večeras u Zagrebačkom plesnom centru.

 

Njegova nova predstava nastavlja konceptualno razmišljanje započeto u prijašnjim predstavama te serije, no sada se autor prvi put ne bavi svojom osobnošću, već su mu ishodišne točke poezija i život slovenskog pjesnika Srečka Kosovela.

 

Odnosom između snage stiha, materijalnosti govora, izdržljivosti pokreta i refleksivnosti prostora, Ferlin stvara kontinuiranu koreografsku cjelinu izrazito naglašene fizikalnosti, ističe se u najavi predstave. Inzistiranjem na krajnostima poput početka i kraja, sreće i tuge, života i smrti, prolaznosti i vječnosti, aktivnosti i pasivnosti, Ferlin ulazi u radikalni, fizički, turbulentni i emocionalni dijalog s jedinstvenim autorom na europskoj avangardnoj sceni, prepoznajući njegov život i djelo kao paradigmu bilo koje vrste umjetničkog života i rada, dodaje se.

 

Dramaturgiju predstave potpisuje Goran Ferčec, scenografiju Mauricio Ferlin, a glazbu Luka Prinčić. Uz Zagrebački plesni centar, producenti su pariški Centre National De La Danse i festival Rencontre Choreographique te slovenski Emanat, zavod za afirmaciju i razvoj plesa i suvremene umjetnosti, pa će nakon Zagreba predstava igrati u Ljubljani i Parizu. Matija Ferlin dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje i za najbolju predstavu u cjelini za 2010., a newyorški časopis V Magazine istaknuo ga je prošle godine kao novo koreografsko ime na suvremenoj svjetskoj plesnoj sceni.

 

Rodio se 1982. u Puli, diplomirao na School for New Dance Development u Amsterdamu, nastupao je na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, a posljednje dvije godine predaje na znanstvenim i školskim institucijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Švedskoj i Kanadi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plesni centar, matija ferlin, predstava