PONEDJELJAK, 29. KOLOVOZ 2016.
Crkva i društvo , objavljeno u 11:20h, 18.04.2012.g

ISTRAŽIVANJE

Filipinci najreligiozniji, Skandinavci na začelju, vjera jača kod starijih

Vjerovanje u Boga u padu je posvuda osim u Rusiji, Sloveniji i Izraelu.

Autor: PolitikaPlus/Hina/AFP Foto: Ivan Hrstić


Najateističnije zemlje su skandinavske i zemlje iz nekadašnjeg istočnog bloka (osim Poljske) s najvišom stopom ateista među Nijemcima iz bivšeg DDR-a (59 posto) koji nikada nisu vjerovali u Boga.

Filipinci su najreligiozniji narod na svijetu, suprotno Skandinavcima ili stanovnicima nekadašnjih država istočnog bloka, piše u američkoj studiji objavljenoj u srijedu koja bilježi da, što smo stariji, to više vjerujemo u Boga.

Zemlje u kojima se najviše vjeruje u Boga su često katoličke, posebno zemlje u razvoju. Njima se pridodaje SAD, Izrael i Cipar, piše u izvješću čikaškog sveučilišta "Vjerovanje iznad vremena i zemalja", temeljenom na međunarodnim studijama ostvarenima u 30 zemalja 1991., 1998. i 2008.

Približno 94 posto Filipinaca "uvijek" je bilo religiozno, slijede Čileanci (88 posto) i Amerikanci (81 posto) nasuprot 13 posto Nijemaca iz bivšeg DDR-a i 20 posto Čeha.

Prema studiji, najateističnije zemlje su skandinavske i zemlje iz nekadašnjeg istočnog bloka (osim Poljske) s najvišom stopom ateista među Nijemcima iz bivšeg DDR-a (59 posto) koji nikada nisu vjerovali u Boga. Vjerovanje u Boga u padu je posvuda osim u Rusiji, Sloveniji i Izraelu.

Naprotiv, vjera je sve jača kod starijih osoba. Prosječno 43 posto osoba od 68 godina i starijih sigurne su da Bog postoji, nasuprot 23 posto u dobi od 27 godina i mlađih.