A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/anders-breivik-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Breivik nakon razgovora s odvjetnikom odustao od ekstremističkog pozdrava | Politika+
Svijet

ODLUKA: Breivik nakon razgovora s odvjetnikom odustao od ekstremističkog pozdrava

Kad su mu skinute lisičine, Breivik je ostao stajati, a sudac ga je pozvao da sjedne, što je učinio.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Anders Behring Breivik, kojemu se sudi za pokolj 77 osoba počinjen lani u Norveškoj, odustao je u četvrtak, četvrtog dana suđenja, od svog desničarskog ekstremističkog pozdrava, javlja agencija France presse.

U srijedu je njegov odvjetnik Geir Lippestad rekao da će tražiti od svog klijenta da odustane od tog pozdrava, ispružene desne ruke stisnute šake, provokativnog za obitelji žrtava i preživjele.

Kad su mu skinute lisičine, Breivik je ostao stajati, a sudac ga je pozvao da sjedne, što je učinio.

U ideološkom manifestu objavljenom uoči pokolja 22. srpnja 2011. desničarski ekstremist je objasnio da taj pozdrav predstavlja "snagu, čast i poziv na dvoboj marksističkim tiranima u Europi".

Predsjednik Skupine za podršku žrtvama 22. srpnja Trond Blattmann je rekao da taj pozdrav iskazuje potpuni nedostatak poštovanja prema žrtavama i njihovim bliskim osobama, prenijeli su norveški mediji.

Suđenje bi trebalo trajati deset tjedana, a posebice će biti usredotočeno na mentalno zdravlje optuženog. Ako ga se proglasi neuračunljivim, mogao bi doživotno biti zatvoren na psihijatriji, a u slučaju da ga se proglasi uračunljivim dobit će maksimalnu kaznu od 21 godinu zatvora. Ta se kazna može produljiti onoliko dugo koliko ga se bude smatralo opasnim.

Prvotna psihijatrijska procjena govorila je da je Breivik neuračunljiv, a druga, dovršena prošlitjedan, nije našla nikakav dokaz psihoze.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Anders Behring Breivik, norveška, oslo